Hrvatski radio

Prvi program

Treća pandemijska jesen - škola bez mjera i novo cjepivo

14.09.2022.

17:35

Autor: Sandra Erak

Nastava

Nastava

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Zakoračili smo u treću pandemijsku jesen. Počinje  škola bez epidemioloških mjera. Tome se vesele i učenici i profesori, jer većini nije draga nastava na daljinu, samoizolacije i maske.


U proteklom razdoblju prioritet nam je bio sačuvati fizičko zdravlje, sad bismo, poručuju psiholozi, trebali pojačati brigu za mentalno zdravlje učenika. Početak školske godine je tradicionalno popraćen bujicom emocija - uzbuđenja, neizvjesnosti, straha, ushita... Kako umanjiti stres djece koja se vraćaju u školske klupe i roditelja nakon godišnjih odmora ?


I liječnici školske medicine očekuju da će se vratiti svojim redovitim aktivnostima i više posvetiti preventivi u školama. Gošće emisije Izaberi Zdravlje su bile školska  psihologinja Marija Roth Jelisavčić, voditeljica Službe za školsku i adolescentnu medicinu NZJZ „Dr. Andrija Štampar“ Tatjana Petričević Vidović i ravnateljica Nastavnoga zavoda za javno zdravstvo Splitsko dalmatinske županije Željka Karin. Sve pojedinosti o novom adaptiranom cjepivu koje pruža zaštitu za wuhanski i omikron soj koronavirusa doznali smo od našega imunologa prof. Zlatka Trobonjače.Marija Roth Jelisavčić

Marija Roth Jelisavčić

Foto: Sandra Erak / Hrvatski radio

Iako se nakon ljetnih praznika u školske klupe ne vraćaju roditelji već djeca, taj povratak u školu itekako može biti stresan za roditelje, ali i bake i djedove. Pustite djecu da se osamostale poručuje roditeljima školska psihologinja Marija Roth Jelisavčić iz zagrebačke X. gimnazije "Ivan Supek". Družite se, imajte školu i život izvan škole, nađite svoje interese savjetuje učenike posebice prvih i četvrtih razreda . 

Marija Roth Jelisavčić

Roditelji ne mogu zaštiti mlade od svih neželjenih događaja tijekom odrastanja, ali ono što mogu učiniti jest cijepiti svoju kćer ili sina protiv HPV-a i tako osigurati zdraviju budućnost svom djetetu. Humani papiloma virusi, ovisno o sposobnosti izazivanja dobroćudnih ili zloćudnih tumora, svrstavaju se u dvije skupine visokog i niskog rizika.


Mogućnost zaražavanja u tijeku aktivnog spolnog života je visoka i samo djelomično ovisi o rizičnom ponašanju. Cijepljenje protiv HPV infekcija u gradu Zagrebu se provodi od 2007. godine. Vrata ordinacija školske i adolescentne medicine su uvijek otvorena za učenike, studente i roditelje rekla je u emisiji voditeljica  Službe za školsku i adolescentnu medicinu NZJZ „Dr. Andrija Štampar“ Tatjana Petričević Vidović:

Petričević Vidović

Petričević Vidović

Foto: Sandra Erak / Hrvatski radio

Petričević Vidović

Spustile su se temperature a povisio broj novozaraženih koronavirusom. O trećoj pandemijskoj jeseni, ali i docjepljivanju adaptiranim bivalentnim cjepivom razgovarali smo s imunologom prof. Zlatkom Trobonjačom koji nam je objasnio i pojam "antigenskoga grijeha". 


prof.Zlatko Trobonjača

Zlatko Trobonjača

Zlatko Trobonjača

Foto: Studio 4 / HRT

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Izaberi zdravlje

Izaberite zdravlje utorkom od 8 sati! Ugošćujemo ugledne stručnjake, propitujemo aktualne javno zdravstvene teme, izdvajamo pozitivne primjere, upozoravamo na propuste u sustavu zdravstvene zaštite, promičemo zdravi način života i odgovaramo na Vaša pitanja. Budite dio naše ekipe!

Poslušajte u Slušaonici