Hrvatski radio

Prvi program

Uspješno povezivanje poslodavaca i osoba s invaliditetom koje žele raditi

17.03.2022.

14:03

Autor: Miruna Kastratović

Denis Marijon i Miruna Kastratović

Denis Marijon i Miruna Kastratović

Foto: Denis Marijon / -

Kroz trogodišnji program "Zajedno za izazove" Hrvatski savez udruga za mlade i studente s invaliditetom “SUMSI” u ovoj godini radi na povezivanju 17 firmi i 20-tak osoba s invaliditetom. Radionice su individualne i grupne, a glavni je cilj veća zaposlenost i samozaposlenost osoba s invaliditetom na realnom i konkurentnom tržištu rada, što naravno onda vodi i boljoj integraciji i inkluziji.


U "SUMSI"-ju se trude biti dobar servis koji će pomoći u povezivanju poslodavaca i posloprimaca. 

Najvažnije nam je spojiti poslodavca i posloprimca- to se najčešće događa na zajedničkim radionicama. Prve godine pomoć je bio Poslovni dnevnik, sad se već sami javljaju preko centara za socijalnu skrb, udruga osoba s invaliditetom, ZOSI-ja, Hrvatske gospodarske komore. Bitno je znati tko želi i može zaposliti osobu s invaliditetom, kao i koje kompetencije i što žele osobe s invaliditetom. Bitno je spojiti ta dva segmenta i zbog toga postoje radionice i individualne konzultacije. 


Svaka promjena je promjena, pogotovo kad se izlazi iz škole i prelazi u svijet rada. To je izazov i bez invaliditeta, kaže Albina Žnidar. Posebno je to slučaj kad se radi o osobama s invaliditetom i njihovom zapošljavanju i samozapošljavanju. 


- Ovim programom želimo potaknuti i realizirati zajednički put sa relevantnim institucijama, poslodavcima i posloprimcima i da od početnog impulsa zapošljavanja dođemo do same realizacije radnog mjesta. U planu za ovu godinu su individualne i grupne radionice za osobe s invaliditetom koje traže posao, kao i za poslodavce, a planiramo i grupne radionice. 


U programu surađuju već spomenuti ZOSI, Hrvatska gospodarska komora, Centri za socijalnu skrb, Fakultet političkih znanosti, a cilj je obuhvatiti što više relevantnih institucija kako bi mogli odgovoriti na sva pitanja poslodavaca  i posloprimaca. 

Emotivna potpora posloprimcu je jako važna. I ja sam nekad bila nova u svom samozapošljavanju, pa su me jedino pitali je li firma mamina ili tatina. I savjetovali mi da bi bilo bolje da sam otvorila humanitarni telefon. Nadam se da smo takve predrasude prerasli.

Albina Žnidar, savez SUMSI

Denis Marijon dodaje. 


- U ovoj drugoj godini provedbe za sad imamo prijavljenih 17 poslodavaca i više od 20 osoba s invaliditetom koje su zainteresirane, što je premašilo naš plan i kapacitet radionica za ovu godinu. 


Što se poslodavaca tiče nema pravila. To su i najmanje firme, i savezi udruge, državne institucije. 


- Bitno je reći da svi mogu dobiti poticaj i da su poticaji su vrlo raznoliki i to netko iz ZOSI-ja na svakoj radionici prezentira. Za osobe s invaliditetom dobro je da budu informirane o pravima koje će poslodavac, ako ih zaposli, korisiti. Odnosno o poticajima koje će dobiti za njih. Pa i same mogu uputiti poslodavce u to što mogu ostvariti, kakav poticaj.

Denis Marijon, Savez SUMSI

Sve o programu "Zajedno kroz izazove" možete poslušati u emisiji Šesto čulo, a eventualne individualne savjete dobiti na mail SUMSI-ja: sumsi@savezsumsi.hr. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Šesto čulo

“Šesto čulo” je emisija namijenjena osobama s invaliditetom sa svim temama i pitanjima koja ih zanimaju i tiču se njihova života. Služi i senzibilizaciji šire javnosti za pitanja i probleme osoba s invaliditetom.

Poslušajte u Slušaonici