Hrvatski radio

Radio Osijek

62. obljetnica FAZOS-a i Sajam OPG-ova

20.10.2022.

12:31

Autor: Radio Osijek

Sajam OPG-ova

Sajam OPG-ova

Foto: MMilas / Radio Osijek

Osječki Fakultet agrobiotehničkih znanosti obilježava svoju 62. obljetnicu. U sklopu proslave ispred zgrade fakulteta održava se 4. Sajam OPG-ova. Dobra je to prigoda za prezentaciju agronomske struke, ali i razmjenu znanja i iskustava bivših i sadašnjih studenata od kojih su neki i vlasnici poljoprivrednik gospodarstava. 

Fakultet agrobiotehničkih znanosti u Osijeku slavi 62 godine svojega postojanja. "Željeli smo zahvaliti svim našim nastavnicima, asistentima, bivšim dekanima, a pogotovo našim studentima. Razlog je to zbog kojega smo organizirali  4. Sajam obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, no željeli smo i pokazali kako naši studenti dolaze s OPG-ova. Na sajmu kao predstavnici OPG-ova izlažu i sadašnji i bivši studenti te naši nastavnici koji imaju OPG-ove. Želimo poslati poruku da FAZOS njeguje svoju tradiciju i obiteljska poljoprivredna  gospodarstva valorizira ono što stvaraju. Danas svi to imamo prigodu vidjeti i kušati. Nadamo se da će Sajam OPG-ova na FAZOS-u postati tradicija", istaknuo je dekan Krunoslav Zmaić.  Rektor osječkog sveučilišta Vlado Guberac smatra kako je ovo najbolji primjer suradnje jednog od fakulteta sveučilišta s gospodarstvom. "Znanja koja su studenti stekli tijekom obrazovnog ciklusa pretočili su u praksu.  Ovaj je sajam izvrsna prigoda za razmjenu iskustava, razgovore u kojima se proizvođači dotiču problema u proizvodnji i njihovih potencijalnih rješenja. Možemo im i trebamo im pružiti pomoć i tu smo za njih.   Unazad nekoliko mjeseci u cijelom se svijetu spominju samo dvije riječi - hrana i energija. Upravo su agronomi oni koji su najpozvaniji i najkompetentniji da riješe problem nedostatka hrane, problem preskupe hrane ili problem s hranom koja nije kvalitetna. Zato duboko vjerujemo da će agronomska struka konačno dobiti mjesto u društvu koje zaslužuje."     

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.