Hrvatski radio

Radio Rijeka

HNK Zajc: Darija Auguštan dvostruka pobjednica natjecanja "Zinka Milanov"

15.07.2022.

12:18

Autor: Tatjana Sandalj

Darija Auguštan, dvostruka pobjednica natjecanja u HNK Zajcu

Darija Auguštan, dvostruka pobjednica natjecanja u HNK Zajcu

Foto: Dražen Šokčević / HNK Zajc

Sopranistica Darija Auguštan bila je najbolja i po ocjeni stručnog suda i po ocjeni publike na završnoj večeri četvrtog Međunarodnog natjecanja mladih opernih pjevačica i pjevača "Zinka Milanov" što je u četvrtak završilo u riječkom HNK Zajcu.

Mlada hrvatska sopranistica Darija Auguštan dobila je, zahvaljujući nagradi žirija, tri tisuće eura i nagradu publike. 


Mezzosopranistica Emilia Rukavina dobila je drugu nagradu međunarodnog stručnog žirija i dvije tisuće eura, a treća nagrada žirija, tisuću eura, otišla je u ruke ukrajinskog basa Serhiija Moskalchuka.


Osim novčanih nagrada o kojima je odlučivao žiri, dodijeljene su i posebne nagrade u suradnji s čak četiri operne kuće u regiji, a to su nastupi jednog ili više odabranih pjevačica ili pjevača u opernim ili koncertnim produkcijama Opere Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, Opere Slovenskog narodnog gledališča u Ljubljani, Opere Slovenskog narodnog gledališča u Mariboru, Opere Kazališta Cheminz, te Opere riječkog HNK Ivana pl. Zajca, priopćili su iz kazališta.


Zagrebačke angažmane mogu očekivati ukrajinski bas Serhii Moskalchuk i češki bariton Robin Červinek. U Ljubljani će nastupati bariton Davor Nekjak, a put u Maribor osigurao je bas Moskalchuk. Angažmanom na riječkoj pozornici šef-dirigent Valentin Egel i intendant Marin Blažević odlučili su nagraditi Mariannu Martirosyan, sopranisticu iz Armenije.


Posebne nagrade Opere Theatra Chemnitz dobilo je petero mladih pjevača: nizozemska mezzosopranistica Veronique van der Meijden, tenor Bože Jurić Pešić te baritoni Krešimir Dujmić, Jurica Jurasić Kapun i Robin Červinek.


Za natjecanje u Rijeci prijavilo se više od stotinu pjevačica i pjevača iz Europe i Azije te SAD-a od kojih je izabrano i u prvom krugu nastupilo njih 65, a u finalu desetero najboljih.

Sudionici finalne večeri natjecanja "Zinka Milanov"

Sudionici finalne večeri natjecanja "Zinka Milanov"

Foto: Dražen Šokčević / HNK Zajc

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.