Hrvatski radio

Radio Rijeka

Onečišćenje mora u Kostreni, Dezinsekcija na terenu

10.11.2022.

11:05

Autor: Vedrana Lisica Pavlović

Onečišćenje mora u Kostreni

Onečišćenje mora u Kostreni

Foto: Blanka Uzelac / HRT centar Rijeka

U Kostreni dojave građana o onečišćenju mora na području od Termoelektrane Urinj do plaže Mikulova kava. Dezinsekcija je na terenu. Je li onečišćenje rezultat priprema za novo pokretanje TE Urinj pitali smo direktora proizvodnje HEP-a Roberta Krkleca. 

Prve informacije dao nam je načelnik Općine Kostrena Dražen Vranić, zagađenje mora teškim lož uljem komentirali su ravnatelj Jadranskog edukativnog istraživačkog centra Vedran Martinić te Darko Glažar iz Lučke uprave Rijeka, a poslušajte i što nam je rekao direktor proizvodnje HEP-a Robert Krklec:

Krklec: priprema TE Urinj za ponovno pokretanje proizvodnje?

Vranić: naftni derivati iscurili su iz termoelektrane

Martinić i Glažar o onečišćenju u Kostreni

Dojava o onečišćenju u MRCC Rijeka zaprimljena 9. studenog u 16 sati, a terenskim i pomorskim nadzorom ustanovljeno je površinsko onečišćenje mora lož uljem, stoji u propćenju Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.


Djelatnici tvrtke specijalizirane za pružanje komercijalnih usluga sprečavanja i uklanjanja onečišćenja mora postavili su plutajuće upijajuće brane u obuhvatu najveće koncentracije površinskog onečišćenja, a iz TE Rijeka/Urinj angažirane su dodatne dvije tvrtke čiji djelatnici saniraju onečišćenje mora i morskog okoliša u užem perimetru industrijskog postrojenja.


Ustanovljen je izvor onečišćenja s kopna, odnosno polutant je iz postrojenja prodro u kanalizacijski cjevovod, odakle je podmorskim ispustom iscurio u more, 30 metara od obale. 


S obzirom na pravovremenu reakciju TE Rijeka/Urinj, u ovome slučaju nije bilo potrebe za aktiviranjem Županijskog operativnog centra Primorsko–goranske županije, a Lučka kapetanija Rijeka u suradnji s nadležnim službama provodi istražne radnje, stoji u priopćenju što ga u cijelosti možete pročitati u nastavku:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.