Hrvatski radio

Radio Rijeka

Travarica: Vrisak – aromatični čuvar zdravlja iz primorskog kamena

28.10.2025.

12:44

Autor: Iva Črnjar Ivančan

Vrisak (Satureja montana i Satureja subspicata)

Vrisak (Satureja montana i Satureja subspicata)

Foto: Martina Bogdanić / Radio Rijeka

U ovotjednoj Travarici Martina Bogdanić, fitoaromaterapeutkinja i stručnjakinja za tradicionalno travarstvo s više od 30 godina iskustva, povela nas je u svijet jedne od najmirisnijih biljaka našeg podneblja – vriska.

- Kad djeci objašnjavam zašto se zove vrisak, kažem im – da se mogu dobro vriskati, a da ih grlo ne boli, našalila se Martina. I doista, jedna od glavnih odlika ove biljke jest upravo blagotvorno djelovanje na grlo i dišne puteve.


Vrisak (lat. Satureja) poznat je u cijelom primorju. U Hrvatskoj raste desetak vrsta, no najpoznatije su Satureja montana – tzv. bijeli vrisak, i Satureja subspicata, poznata kao rozi vrisak.


Prvi se najčešće nalazi uz more, dok drugi uspijeva na višim, kamenitim područjima gdje "brije vjetar". Ove aromatične biljke pripadaju obitelji usnatica – istoj u kojoj su i majčina dušica i ružmarin – a njihova najveća ljekovitost skriva se u eteričnim uljima.


Vrisak je biljka koja se oduvijek koristila u narodnoj medicini i kuhinji. Zanimljivo, u nekim se krajevima upotrebljavao i za pranje vinskih bačvi, upravo zbog svojih snažnih antibakterijskih svojstava.


Osim što djeluje protubakterijski, protuvirusno i protugljivično, vrisak je i biljka respiratornog sustava – koristi se kod prehlada, kašlja, gripa i upala grla. "Smiruje um, a razbuđuje tijelo," kaže Martina, "zato djeluje i na libido, i kod muškaraca i kod žena."


No, važno je znati da njegovo eterično ulje može biti vrlo iritantno za kožu i oči, pa ga treba koristiti s oprezom. Umjesto toga, Martina preporučuje čaj od vriska ili blage inhalacije s vrelom vodom i soli, ali bez eteričnog ulja.


Osušeni vrisak daje topao, aromatičan čaj crvenkaste boje, bogat taninima koji pomažu kod probavnih tegoba, nadimanja i blažih proljeva.


Vrisak se tradicionalno dodaje i u maneštre i jela od grahorica, jer sprječava nadutost. 


Posebna vrsta, Satureja hortensis (poznata i kao čubar), jednogodišnja je biljka koja se sije svake godine i često koristi kao začin u mediteranskoj i kontinentalnoj kuhinji.


Osim što čisti tijelo, djeluje umirujuće kod stresa, ali bez teških alkaloida ili narkotičnog učinka. Potiče cirkulaciju, čisti jetru i vraća vitalnost.


Poslušajte cijelu emisiju: 

Travarica: Vrisak

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.