Hrvatski radio

Radio Sljeme

Građanski odgoj i ŠiZ izazivaju ideološke reakcije

26.01.2022.

07:30

Autor: Ivan Fedor/Radio Sljeme

Boris Jokić i Ivan Fedor

Boris Jokić i Ivan Fedor

Foto: Radio Sljeme/HRT / Radio Sljeme/HRT

Zagrebački školarci bi, od rujna, mogli imati dva nova predmeta - Građanski odgoj i Školu i zajednicu. U Gradu smatraju da su takvi predmeti nužni, dok iz oporbe smatraju da je riječ o "paravanu za ideološku indoktrinaciju". Emisiju "Gradska" posla" poslušajte i pogledajte u nastavku...

Osim Građanskog odgoja, koji u tridesetak zagrebačkih škola kreće u rujnu kao izvannastavna aktivnost, zagrebačkim školama ponuđen je i fakultetivni predmet naziva Škola i zajednica, odnosno ŠiZ. Riječ je o predmetu koji su, za druge i treće razrede srednjih škola, razradili Sveučilište u Rijeci, Prva riječka hrvatska gimnazija te Institut za društvena istraživanja. 


Njegov ravnatelj, Boris Jokić, kaže kako je u ŠiZ-u naglasak na tome da se mladim ljudima pruži prilika da budu aktivni sudionici rješavanju problema unutar zajednice: "Jedanaest je tema, poput društvene nejednakosti, pitanja osobnih sloboda i prava, sporta, fizičke aktivnosti, okoliša, urbanizma, stanovanja. Koji to političar, bilo da je iz platforme Možemo, SDP-a, HDZ-a, Mosta, Domovinskog pokreta...kome smeta da mladi čovjek sa 16, 17 godina promišlja o problemu koji se događa u njegovoj zajednici? Kojoj to političkoj opciji smeta da on propituje autoritet? Kome smeta da predlaže rješenja tim istim političarima i da ih drži odgovornim?" 


Po kurikulu, koji je završen, predmet bi imao 70 sati, a predavali bi ga nastavnici društvenih i humanističkih predmeta. Maksimalan broj škola, u kojima bi predmet Škola i zajednica mogao krenuti od rujna, je 15, a u ponedjeljak počinje predtavljanje programa zainteresiranim ravnateljima kako bi se na vrijeme krenulo s edukacijom nastavnika. 


Međutim, nisu svi tako entuzijastični oko novih predmeta. Igor Peternel iz Domovinskog pokreta tvrdi da je, u Građanskom odgoju, riječ o "paravanu za ideološku indoktrinaciju": "Smatramo da je obitelj temelj društva i da se ne treba djecu podržavljavati, već odgoj - pogotovo onaj koji se tiče svjetonazora, ideologije, vrijednosnih sustava, treba ostaviti u obitelji."


Za oba programa u proračunu je osigurano dva milijuna kuna, a iz Grada i Instituta tvrde kako je taj iznos i više no dovoljan.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Gradska posla

Uvijek provjereno i bez zadrške - o gradu i onima koje financiramo prirezom : "Gradska posla" slijede stope rado slušanih emisija Radio Sljemena gradske tematike. Budite s nama utorkom od 10 sati i 30 minuta. Urednik je Ivan Fedor.

Poslušajte u Slušaonici