Hrvatski radio

Radio Sljeme

Zagrebački školarci uskoro bi trebali jesti ekološku i lokalno proizvedenu hranu

16.03.2023.

13:02

Autor: HRT Radio Sljeme

Zdrava prehrana

Zdrava prehrana

Foto: Damir Spehar / Pixsell

Učenici zagrebačkih osnovnih škola uskoro bi trebali jesti ekološku i lokalno proizvedenu hranu. Pilot projekt "Zelena javna nabava hrane u školama grada Zagreba" kreće s provedbom, trajat će do kraja iduće školske godine, a u njemu želi sudjelovati stotinjak zagrebačkih škola. 

Iako je inicijalno bio osmišljen za desetak osnovnih škola, ovaj pilot projekt pobudio je interes kod deset puta više njih. Međutim, nemaju sve škole u Zagrebu uvjete za kuhanje zdravih i toplih obroka. Čeka se država i natječaj Nacionalnog plana oporavka i otpornosti iz kojeg će se za cijelu Hrvatsku financirati proširenje kuhinja. Također, Vlada je donijela mjere za subvenciju prehrane u svim školama u Hrvatskoj, od čega će se sredstva preusmjeriti na gradnju školskih kuhinja, ističe gradonačelnik Tomislav Tomašević 


"Sav taj dodatni novac koji je došao od države ide u povećanje kapaciteta škola da, nadamo se uskoro, mogu svakom djetetu pružiti tople obroke."


Luka Juroš, pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, pak naglašava:


"95% učenika u Zagrebu jede obroke u osnovnim školama. Također, Grad Zagreb je u posljednja četiri mjeseca potrošio 500 tisuća eura za proširenje inventara i kapaciteta škola, tako da smo uspjeli podići broj djece koja se hrane u školama za gotovo 15 tisuća - od 45 tisuća do 59 tisuća djece." 


Ideja je da svi zagrebački učenici jedu zdravo i lokalno, rekla je Sonja Karoglan Todorović predsjednica Radne skupine za provedbu projekta: 


"Već se radi na izradi novih jelovnika, a u sklopu ovog našeg pilot projekta plan je surađivati i s nekim poznatim chefovima kako bi jelovnici bili atraktivni djeci."


Osim sa chefovima, suradnja se planira uspostaviti i s lokalnim OPG-ovima koji bi trebali opskrbljivati škole hranom, kaže Ana Pavičić - Keselj, pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo: 


"Samo na području Zagreba u predškolskom i osnovnoškolskom odgoju te domovima za starije godišnja potreba za voćem je preko tisuću i pol tona, a povrćem skoro dvije i pol tisuće tona. To je jedna zagarantirana potražnja i znak OPG-ovima na što mogu računati. 


Prema sadašnjem planu gradske uprave, ovaj pilot projekt trebao bi trajati idućih 18 mjeseci.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.