Hrvatski radio

Radio Sljeme

Sve je spremno za Festival svjetla Zagreb

02.03.2023.

14:54

Autor: HRT Radio Sljeme

Festival svjetla Zagreb

Festival svjetla Zagreb

Foto: Davor Puklavec / PIXSELL

Čak 33 atrakcije, 28 lokacija na Gornjem i Donjem gradu, koncerti, brojne inozemne suradnje i grad u potpunom drukčijem svjetlu - sve to čeka posjetitelje petog po redu Festivala svjetla Zagreb od 15. do 19. ožujka. 

Nakon prošlogodišnjeg pozitivnog iskustva sa spuštanjem festivala među građane i građevine Donjeg grada, i ove godine brojne svjetlosne instalacije zasjat će na Gornjem i Donjem gradu. Novina su međunarodne suradnje, gdje se osim Nijemaca, festivalu priključuju i umjetnici iz Italije, Nizozemske i Francuske. Ovogodišnje nove lokacije su Ribnjak, Stara Vlaška, Kurelčeva, Dolac, Opatovina, Trg hrvatskih velikana i Trg žrtava fašizma - ukupno 28 lokacija s 33 atrakcije, rekla je direktorica TZ Grada Zagreba Martina Bienenfeld:"Festival smo nekako podijelili na Donji grad, njegov južni dio i sjeverni, baš kao i Gornji grad na njegov južni i sjeverni dio. Ove godine uvrstili smo i brojne parkove, pogotovo gornjogradske, budući da je dobar dio građevina na Gornjem gradu u procesu obnove."


Troškovi festivala iznose 640 tisuća eura za postavljanje instalacija te 184 tisuće eura za promidžbene aktivnosti. Turističke brojke su nam odlične, ponovno se očekuje velik broj inozemnih turista, a Zagreb sada ima događanje za svako godišnje doba, istaknuo je gradonačelnik Tomislav Tomašević:"Ako gledamo Advent kao zimski događaj, Festival svjetla kao proljetni, Zagreb Classic kao ljetni te Artupunkturu kao jesenski - sve smo zaokružili. Sada imamo sve više turista koji specifično u naš grad dolaze zbog nekih od ovih događaja. Također, potvrda odličnih turističkih rezultata jesu brojke iz siječnja ove godine koje kažu da smo imali više turističkih dolazaka i noćenja nego u rekordnom siječnju iz 2019. godine."


Ulaz na sva festivalska događanja je besplatan, detalji se mogu pronaći na internetskoj stranici festivalsvjetlazagreb.hr, a samo otvaranje zakazano je za srijedu 15. ožujka u 19 sati na laserskom showu kod Ljetne pozornice Tuškanac.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.