Hrvatski radio

Radio Sljeme

Otvara se izložba "ZG POTRES. HALO 193"

27.10.2022.

12:06

Autor: HRT Radio Sljeme

Izložba "ZG POTRES. HALO 193"

Izložba "ZG POTRES. HALO 193"

Foto: Muzej grada Zagreba / Muzej grada Zagreba

Iako poslijepotresna obnova zagrebačkih muzeja ide iznimno sporo, njihova poslijepotresna aktivnost sve je intenzivnija. Tako se u Muzeju grada Zagreba večeras, u četvrtak, otvara izložba "ZG POTRES. HALO 193". Prikazuje fotografije, videa, snimke s dronova i perspektivu vatrogasaca u vrijeme zagrebačkog i petrinjskog potresa. 


Tog 22. ožujka u 6 sati i 24 minute prije 2 godine sve je stalo. Nakon inicijalnog šoka, svjesni opasnosti, na teren su odmah izašli zagrebački vatrogasci te počeli sa sanacijom i spašavanjem. "Dobro je što potres ulazi u povijest i muzeje, međutim s druge strane mi i dalje imamo PTSP kad vidimo te fotografije", rekao je prisjećajući se tih dana zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba Siniša Jembrih:


"Točno znamo tko je tko na kojoj fotografiji i što se u tom trenutku radilo. Ovo nisu profesionalne fotografije i videomaterijali, ovo su naši materijali koje onako usput snimimo, a koji jako dobro opisuju sve ono od prvih trenutaka nakon potresa pa do svih naših radova po krovovima. Vjerujem da će s vremenom one još više dobiti na vrijednosti."


Izložba je multimedijalna i interaktivna te će pokušati od posjetitelja dobiti dojmove vezane uz potres u Zagrebu i njegove posljedice. Također, izložba ima i edukativnu notu, istaknula je njena autorica i kustosica Iva Kranjec


"Kroz cijelu izložbu su provučena tri predavanja gospodina Tihomira Marjanca koja govore o samoj mehanici potresa. To je jako važno jer su ljudi trebaju educirati kako bi u konačnici smanjili svoj strah od potresa. Na kraju, nije potres taj koji ubija ljude, već loše sagrađene građevine."


Građevine koje i dalje čekaju i vape za obnovom, u nadi da će, kada izložba krajem ožujka iduće godine završi, biti obnovljene.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.