Hrvatski radio

Radio Sljeme

Kako do "jackpota" - mjesta u gradskom vrtiću?

29.03.2022.

17:27

Autor: Ivan Fedor, Radio Sljeme

Duga lista čekanja za zagrebačke vrtiće

Duga lista čekanja za zagrebačke vrtiće

Foto: Radio SLjeme/Hrvatski radio / HRT

Vrtići nisu čuvališta djece, vrtići su odgojno-obrazovno ustanove, zajednički poručuju sindikati, odgojitelji i osnivači vrtića. Međutim, djece je sve više, odgojitelja sve manje, a brojni kvartovi u gradu vape za novim vrtićima. Kako tvrde sindikati, situaciji ne pomažu ni novi zakonski prijedlozi kojima se, između ostalog, želi povisiti upisna kvota u vrtiće. Više o tome pogledajte u emisiji "Gradska posla" urednika Ivana Fedora.

Dva su osnovna problema najavljenih izmjena i dopuna Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju - ukidanje odredbi državnog pedagoškog standarda, gdje bi po novom taj standard definirao ministar svojom odlukom, te zapošljavanje učitelja na radno mjesto odgojitelja. Obje te odluke su neprihvatljive, tvrdi Božica Žilić, predsjednica Sindikata obrazovanje, medija i kulture Hrvatske.


Grad Zagreb razgovara sa svim sudionicima ove priče, od Ministarstva do roditelja, kaže Martina Glasnović, voditeljica Odjela za predškolski odgoj i obrazovanje. Svjesni smo problema s nedostatkom vrtića u Zagrebu, zato planiramo obnoviti i izgraditi njih 12 u idućih godinu i pol.


S velikim brojem djece i malim brojem odgojitelja, teško je zadovoljiti pedagoški standard, ali dajemo sve od sebe i niti jednom djetetu ne nedostaje kvalitetna skrb, kaže ravnateljica Dječjeg vrtioća Vrbik Davorka Crnković.


Iz resornog Ministarstva poručuju kako je do sada osigurano milijardu i 600 milijuna kuna za dogradnju i izgradnju vrtića u cijeloj zemlji. Što se tiče novog Zakona, za sada je izrađen Konačan prijedlog koji čeka novo čitanje u Saboru.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Gradska posla

Uvijek provjereno i bez zadrške - o gradu i onima koje financiramo prirezom : "Gradska posla" slijede stope rado slušanih emisija Radio Sljemena gradske tematike. Budite s nama utorkom od 10 sati i 30 minuta. Urednik je Ivan Fedor.

Poslušajte u Slušaonici