Hrvatski radio

Radio Zadar

Koliko se Zadrani pridržavaju novih pravila za vožnju romobila, evo što kaže PU zadarska

30.08.2022.

16:25

Autor: Filip Buzov /HRT

električni romobili

električni romobili

Foto: Dino Stanin / ilustracija

30. srpnja na snagu je stupio izmijenjeni Zakon o sigurnosti prometa na cestama. Riječ je o obuhvatnim izmjenama krovnog zakonskog propisa o sudjelovanju u prometu na cestama. Prvi put reguliraju se pravila za osobna prijevozna sredstva, odnosno električne romobile i slična vozila. 

Sve bi to trebalo povećati sigurnost vozača romobila, ali i svih oko njih - jedna od glavnih novina je obveza nošenja kacige prilikom voženje električnim romobilom, a jasno je i ograničena brzina, no toga se malo tko pridržava, kako često svjedočimo na našim prometnicama.


IZ PU zadarske Tijekom 2022. godine, na području Policijske uprave zadarske dogodilo se 8 prometnih nesreća u kojima su sudjelovali vozači pomoćnih pješačkih sredstava. Evidentirane su 4 prometne nesreće s ozlijeđenim osobama i 4 prometne nesreće u kojima je nastupila samo materijalna šteta.U 4 prometne nesreće s ozlijeđenim osobama evidentirano je da je u svojstvu vozača romobila 1 osoba zadobila lake tjelesne ozljede, u svojstvu putnika 2 osobe su zadobile lake tjelesne ozljede, dok je u svojstvu pješaka 1 osoba zadobila teže i jedna osoba lake tjelesne ozljede.


Od početka primjene uvrštavanja navedene kategorije u Zakon o sigurnosti prometa na cestama, (https://zadarska-policija.gov.hr/vijesti/u-subotu-stupaju-na-snagu-izmjene-zakona-o-sigurnosti-prometa-na-cestama/11735 ) prekršajno je sankcionirano 12 vozača i 1 putnik na navedenoj kategoriji vozila - stoji u odgovoru na naš upit.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.