Hrvatski radio

Radio Zadar

Župan Longin o Domu županije: Ne vidim nikakav problem oko zgrade, to je briga za vlasnika

16.02.2022.

17:36

Autor: Zadarska županija/ Zadarska nadbiskupija

Božidar Longin, župan Zadarske županije

Božidar Longin, župan Zadarske županije

Foto: AUTOR Marko Dimic / Pixsell

U odgovoru za medije - zadarski župan Božidar Longin odgovorio je kako tu ne vidi nikakav problem: Vlasnik brine što će sa svojom zgradom, mi ovdje nismo vlasnici, ja sam kao župan presretan da imamo svoje, moja je koncentracija prema da budemo u našim zgradama, u našim prostorima i da naši građani dobiju adekvatnu uslugu. Na tome radimo već par godina i ja sam sretan što ćemo velik dio naših službi do kraja godine preseliti u naše prostore. 

U Zadru je ovih dana odjeknula vijest kako za jednu od najatraktivniju zgrada na Poluotoku - Dom županije - postoje planovi za prenamjenu i to u bliskoj budućnosti. Naime zaposlenici Zadarske županije iz Doma županije bi trebali iseliti, a zgrada bi mogla pripasti Crkvi, koja za nju ima neke svoje planove.

Da se pregovori u tom smjeru vode potvrdili su već ranije iz same Zadarske nadbiskupije: Pregovori s Vladom RH kao i s nadležnim Ministarstvom su u tijeku i vode se u vidu obeštećenja za oduzetu imovinu Crkvi u Zadru. Država je ponudila, a Nadbiskupija prihvatila model zamjenske nekretnine kao kompenzaciju za oduzetu crkvenu imovinu. Kad se dogovor postigne, javnost će biti obaviještena. Zadarska nadbiskupija bi, ako se dogovor postigne, u taj prostor zbrinula arhivsku građu i kaptolsku knjižnicu „Metropolitanu“.Spomenuta dva fonda, naime, nalaze se u neadekvatnim uvjetima i nisu prezentirani javnosti. Prostor sadašnjeg Doma županije jamčio bi adekvatnije zbrinjavanje i prezentaciju spomenute građe, a to bi bilo znanstveno prikladnije. Dio zgrade mogao bi uz to služiti i za druge administrativne poslove Nadbiskupije - stoji u priopćenju iz Zadarske nadbiskupije.


tonska izjava zadarski župan

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.