Hrvatski radio

Treći program

Hrvatska na putu prema svemiru

05.11.2022.

12:32

Autor: HRA

Zemlja okružena satelitima

Zemlja okružena satelitima

Foto: Puls / HRT

Prošlog smo mjeseca obilježili 65 godina od lansiranja prvog satelita u orbitu oko Zemlje - Sputnjika 1. Trenutno je u Zemljinoj orbiti oko 5500 aktivnih satelita.

Prošlo je već 47 godina otkad je Europska svemirska agencija lansirala svoj prvi satelit, Cos-B, u kolovozu 1975. Unatoč brojnim Hrvatima koji su proteklih desetljeća radili za NASA-u i za ESA-u, Hrvatska kao država i dalje nije čak ni pridružena članica Europske  svemirske agencije i nema nikakve planove razvijanja svemirskog programa.


Ipak u Hrvatskoj postoje stručnjaci i entuzijasti koji se ne žele pomiriti s time da u bližoj budućnosti u orbiti oko Zemlje neće biti satelita Made in Croatia. Oni su se okupili u Jadransku aerosvemirsku agenciju, u kojoj stvaraju planove planovi kako Lijepu našu približiti zvijezdama.


U  emisiji Znanstveni koncentrat koja je na rasporedu 7.11.2022. u 13 00 gost je predsjednik Jadranske aerosvemirske agencije, doktor Danko Bosanac


Emisija će biti dostupna i u Slušaonici HRA nakon emitiranja u ponedjeljak.


Autor i voditelj: Ivan Fischer

Urednica: Rajka Rusan

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.