Hrvatski radio

Treći program

Staza željeznog doba Podunavlja

24.03.2023.

11:47

Autor: Rajka Rusan

Arheološki muzej u Zagrebu

Arheološki muzej u Zagrebu

Foto: Luka Stanzl / PIXSELL

U emisiji Znanstveni koncentrat razgovaramo sa Sanjinom Mihelićem, ravnateljem zagrebačkog Arheološkog muzeja. Osim što brine o obnovi Arheološkog muzeja, on je i predsjednik Upravnog odbora tzv. "Staze željeznog doba Podunavlja". O čemu se radi?

Vijeće Europe od 1987. radi na projektu definiranja i identifikacije tzv. kulturnih ruta radi predstavljanja zajedničke kulturne baštine, boljeg razumijevanja europskog kulturnog identiteta i oblikovanja zajedničkog kulturnog prostora. 


Svaka ruta predstavlja europske vrijednosti koje su zajedničke najmanje trima državama, a prva prihvaćena ruta bila je Hodočasnički put Santiago de Compostela. Do danas je certificirano 48 takvih ruta, a našom zemljom prolazi ih četrnaest. Time je Hrvatska u samom vrhu promicanja svojeg nepokretnog, pokretnog i nematerijalnog nasljeđa u europskom okruženju. 

Krajem prošle godine u Zagrebu je pak dodijeljen certifikat kulturnoj ruti Vijeća Europe Staza željeznog doba Podunavlja ili na engleskom Iron Age Danube Route. To je prva kulturna ruta sa sjedištem u Hrvatskoj, okuplja trideset osam članova iz sedam zemalja Podunavske regije, a bavi se promicanjem, predstavljanjem, istraživanjem te održivim razvojem baštine željeznog doba Podunavlja. 


U razgovoru Davora Šalata sa Sanjinom Mihelićem saznat ćemo više o tome koje su mogućnosti koje nam nudi ovakav kulturni projekt. Uz to, doznajemo i o planovima obnove Arheološkog muzeja stradalog u zagrebačkom potresu, kao i o realizaciji tih planova.


Emisija je na rasporedu  27.3.2023. u 13 00, a naknadno će biti dostupna i u Slušaonici Hrvatskoga radija.

Urednica: Rajka Rusan

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Znanstveni koncentrat

Pola sata ponedjeljkom koncentriramo se isključivo na znanost, prateći nova otkrića, istraživanja, rad znanstvenika. Predstavljamo domaće, i međunarodne znanstvene aktivnosti. Autori emisije su Rajka Rusan, urednica na Trećem programu Hrvatskoga radija, te - od jeseni 2022. godine - Ivan Fischer. Ivan Fischer je dugogodišnji novinar i analitičar Jutarnjeg lista specijaliziran za teme iz geopolitike, znanosti i tehnologije, a surađuje i s drugim stranim i domaćim medijima. Studirao je fiziku i ekonomiju na Sveučilištu u Zagrebu te računarstvo na Tehničkom veleučilištu u Zagrebu. Novinarski zanat brusio je kao autor diplomatskih biltena, te kroz programe profesionalnih edukacija zaklada Thomson Reuters i Robert Bosch. Od 2017. do 2022. obnašao je dužnost predsjednika Zbora znanstvenih novinara Hrvatskog novinarskog društva.

Poslušajte u Slušaonici