Hrvatski radio

Treći program

Oceani su puni tajni koje trebaju biti otkrivene

02.06.2023.

12:59

Autor: Rajka Rusan

dr. Jelena Godrijan uz pomoć EMBO potpore istražuje kokolitoforide

dr. Jelena Godrijan uz pomoć EMBO potpore istražuje kokolitoforide

Foto: HTV / HRT

Kokolitoforidi su malo poznata vrsta fitoplanktona koja su odvela našu današnju sugovornicu - biologinju Jelenu Godrijan s IRBa - na istraživanje čak do Sargaškog mora.

U suradnji s oceanografskim laboratorijem Bigelow, ova hrvatska znanstvenica istražuje procese koji pokreću ciklus ugljika u morima i oceanima, takozvanu biološku pumpu ugljika.

Ova suradnja je otkrila i opisala neobičnu sposobnost kokolitoforida,  vrste fitoplanktona koji za razliku od ostalih biljaka, može upijati i fiksirati rastvoreni organski ugljik u oceanima. Time je otkriven novi korak u biološkoj i alkalnoj pumpi koja pogoni transport ugljika s površine oceana u njegove dubine.

Nakon ovog istraživanja, Jelena Godrijan se vratila u Hrvatsku no nastavlja istraživati isto područje. Naime, zahvaljujući Europskoj organizaciji za molekularnu biologiju (EMBO) dobila je financijsku potporu koja joj omogućuje pokretanje nove istraživačke grupe na Institutu.

U današnjem Znanstvenom koncentratu čut ćemo više o neobičnim osobinama i sposobnostima sićušnih organizama koji žive u dubinama oceana, te što nam otkrivaju o širim prirodnim procesima.


Autor i voditelj: Ivan Fischer

Urednica: Rajka Rusan

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

5 dana

Tri mezzosoprana

Marijana Radev, Nada Puttar Gold, Biserka Cvejić

Emisija

Znanstveni koncentrat

Pola sata ponedjeljkom koncentriramo se isključivo na znanost, prateći nova otkrića, istraživanja, rad znanstvenika. Predstavljamo domaće, i međunarodne znanstvene aktivnosti. Autori emisije su Rajka Rusan, urednica na Trećem programu Hrvatskoga radija, te - od jeseni 2022. godine - Ivan Fischer. Ivan Fischer je dugogodišnji novinar i analitičar Jutarnjeg lista specijaliziran za teme iz geopolitike, znanosti i tehnologije, a surađuje i s drugim stranim i domaćim medijima. Studirao je fiziku i ekonomiju na Sveučilištu u Zagrebu te računarstvo na Tehničkom veleučilištu u Zagrebu. Novinarski zanat brusio je kao autor diplomatskih biltena, te kroz programe profesionalnih edukacija zaklada Thomson Reuters i Robert Bosch. Od 2017. do 2022. obnašao je dužnost predsjednika Zbora znanstvenih novinara Hrvatskog novinarskog društva.

Poslušajte u Slušaonici