Hrvatski radio

Treći program

U potrazi za srećom

07.06.2023.

13:51

Autor: Rajka Rusan

Maja Tadić, Institut Ivo Pilar

Maja Tadić, Institut Ivo Pilar

Foto: hra / hra

Početkom ove godine Robert Waldinger i Marc Schulz s Harvarda objavili su knjigu The Good Life (Dobar život) u kojoj su predstavili neke od lekcija naučenih iz jednog od najdužih znanstvenih istraživanja dosad. Riječ je o tzv. "harvardskoj studiji razvoja odraslih ljudi"  koja se odvija već više od 80 godina.

Često se čini da se ljudski život može opisati kao potraga za trajnom srećom koja kao da nam uvijek ostaje izvan dohvata. 


Tajnu sreće nudili su nam brojni vjerski vođe, gurui i new age mistici, filozofi, komičari, dileri droge... Većina nudi svoje rješenje koje se, često, može kupiti ili dobiti samo od njega. 


No, pitanje sreće je i veliko polje istraživanja u psihologiji, koja je prikupila veliku količinu empirijskih podataka o tome što stvarno ljude čini sretnima.

Jedna od najobuhvatnijih studija na tom području je istraživanje čije su rezultate, sada u obliku knjige, iznijeli Robert Waldinger i Marc Schulz. U današnji Znanstveni koncentrat pozvali smo Maju Tadić, psihologinju s Instituta Ivo Pilar, kako bi prokomentirala nalaze ove studije, ali nas uputila i u druga psihološka istraživanja sreće.


Autor i voditelj: Ivan Fischer

Urednica: Rajka Rusan

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

3 dana

Europski mozaik

Wolfgang Sawallisch

Emisija

Znanstveni koncentrat

Pola sata ponedjeljkom koncentriramo se isključivo na znanost, prateći nova otkrića, istraživanja, rad znanstvenika. Predstavljamo domaće, i međunarodne znanstvene aktivnosti. Autori emisije su Rajka Rusan, urednica na Trećem programu Hrvatskoga radija, te - od jeseni 2022. godine - Ivan Fischer. Ivan Fischer je dugogodišnji novinar i analitičar Jutarnjeg lista specijaliziran za teme iz geopolitike, znanosti i tehnologije, a surađuje i s drugim stranim i domaćim medijima. Studirao je fiziku i ekonomiju na Sveučilištu u Zagrebu te računarstvo na Tehničkom veleučilištu u Zagrebu. Novinarski zanat brusio je kao autor diplomatskih biltena, te kroz programe profesionalnih edukacija zaklada Thomson Reuters i Robert Bosch. Od 2017. do 2022. obnašao je dužnost predsjednika Zbora znanstvenih novinara Hrvatskog novinarskog društva.

Poslušajte u Slušaonici