Hrvatski radio

Treći program

Dan crvenih haljina

25.05.2023.

17:48

Autor: Rajka Rusan

Dan crvenih haljina

Dan crvenih haljina

Foto: Emica Elvedji / Pixsell

Dan crvenih haljina je javnozdravstvena akcija koja se održava unatrag pet godina a posvećena je osvješćivanju rasprostranjenosti moždanog udara kod žena i mogućnostima njegove prevencije.


Širom Hrvatske održan je niz tribina, predavanja i događaja povodom Dana crvenih haljina. 


Za današnju emisiju Znanstveni koncentrat odabrali smo predstaviti skup održan na Medicinskom fakultetu u Zagrebu pod naslovom "Žene su s Venere, muškarci su s Marsa". 


Na skupu je predstavljena knjiga "Prevencija moždanog udara kod žena“ prof. dr. sc. Arijane Lovrenčić Huzjan i suradnika, a o njoj je govorio dr Branko Malojčić kojeg ćemo čuti i u emisiji.

U nastavku emisije slušamo i liječnika opće prakse Miroslava Hanževačkog koji je istaknuo važnost prepoznavanja potencijalnih rizika od moždanog udara u žena u ordinacijama primarne medicine.

Nakon dr-a Miroslava Hanževačkog govorit će dr Darko Marčinko. Njegovo predavanje bilo je posvećeno psihičkim aspektima preživljavanja moždanog udara u žena i oporavka od njega.


Kampanja "Dan crvenih haljina" je pokrenuta u svrhu podizanja svijesti o moždanom udaru kod žena, njegovom prepoznavanju, istraživanju i liječenju, a jubilarni peti puta organizatori su Hrvatski liječnički zbor - Hrvatsko neurološko društvo te Hrvatsko društvo za spolne razlike u neurološkim bolestima uz suorganizatore među kojim su Škola narodnog zdravlja "Andrija Štampar" i Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.


Program na Medicinskom fakultetu u Zagrebusu vodile  prof. dr. sc. Arijana Lovrenčić Huzjan i prof. dr. sc. Marina Roje Bedeković.


Emisija je na rasporedu 29.5. 2023. u 13 00 sati.


Urednica: Rajka RusanPrograme Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

3 dana

Europski mozaik

Wolfgang Sawallisch

Emisija

Znanstveni koncentrat

Pola sata ponedjeljkom koncentriramo se isključivo na znanost, prateći nova otkrića, istraživanja, rad znanstvenika. Predstavljamo domaće, i međunarodne znanstvene aktivnosti. Autori emisije su Rajka Rusan, urednica na Trećem programu Hrvatskoga radija, te - od jeseni 2022. godine - Ivan Fischer. Ivan Fischer je dugogodišnji novinar i analitičar Jutarnjeg lista specijaliziran za teme iz geopolitike, znanosti i tehnologije, a surađuje i s drugim stranim i domaćim medijima. Studirao je fiziku i ekonomiju na Sveučilištu u Zagrebu te računarstvo na Tehničkom veleučilištu u Zagrebu. Novinarski zanat brusio je kao autor diplomatskih biltena, te kroz programe profesionalnih edukacija zaklada Thomson Reuters i Robert Bosch. Od 2017. do 2022. obnašao je dužnost predsjednika Zbora znanstvenih novinara Hrvatskog novinarskog društva.

Poslušajte u Slušaonici