Hrvatski radio

Treći program

Roman Roberta Bolaña

13.03.2023.

15:38

Autor: Hrvatski radio

Amulet

Amulet

Foto: Edicije Božičević / Edicije Božićević

Roberto Bolaño je čileanski prozaik, pjesnik i esejist. Jedan je od vodećih hispanoameričkih pisaca na prijelazu iz dvadesetog u dvadeset i prvo stoljeće. Živio je u Meksiku, Čileu i Španjolskoj. Prvim pjesničkim tekstovima javio se još sedamdesetih godina, a od devedesetih intenzivno objavljuje prozne radove. Roman „Divlji detektivi“ koji se bavi krugom radikalnih meksičkih pjesnika, potaknuo je značajnije zanimanje za Bolañova djela, prvo na španjolskom govornom području. Prijevodi većine Bolañovih proznih radova slijedili su tek nakon autorove prerane smrti 2003. godine. Posthumno je objavljen i njegov obiman, danas glasovit roman pod naslovom „2666“. U emisiji Do korica bavimo se Bolañovim kratkim romanom „Amulet“, u prijevodu Marte Tomić. Roman nastavlja teme s meksičke književne scene, već obrađivane u „Divljim detektivima“. Govori o urugvajskoj pjesnikinji Auxilio Lacouture i njezinom životu u Mexico Cityju, susretima s meksičkim i hispanoameričkim pjesnicima u vremenu političkih previranja i političkih stradanja. Ulomak iz romana čita Jelena Miholjević, nakon uvodnog teksta Željka Senkovića o Robertu Bolañu i romanu „Amulet“.

Amulet je amajlija, predmet za koji se vjeruje da njegovo nošenje rastjeruje nesreću. „Amulet“ je i naslov Bolañova romana, a u njemu je pjesništvo magijska moć kojom putujemo kroz surovu zbilju. Užas realnosti prikazan je kroz zlo terora u Meksiku, što je kontekst u kojem djeluju marginalizirani hispanoamerički pjesnici. Frenetično pisanje Roberta Bolaña, gotovo na rubu romana toka svijesti, je poput produžetka noćne more. U njegovoj prozi sve je zažareno i poludjelo, svijet se urušava u nasilju i beznađu. Bolaño u „Amuletu“ oživljava lik iz romana „Divlji detektivi“, urugvajsku pjesnikinju Auxilio Lacouture, koju naziva „majkom meksičke poezije“. Radnja je oskudna, očigledno nije stvar u fabuli, nego u seciranju pjesničke duše. Roman teče mahnito i moćno. Kod Bolaña je nesklad svijeta zadobio estetski sklad. To je tako jer je književni život počeo kao pjesnik, pa je u osnovi to i ostao. Meksičke strahote i borbe za moć potiču na promišljanje nasilja na univerzalan način. Bolaño je glas patnje Latinske Amerike, u ruhu sjajne književnosti. Roman je reminiscencija na 1968-u, mitsku godinu protesta mladih. Ona, pjesnikinja Auxilio, svjedočila je brutalnom nasilju nad Meksikancima, pa ostatak života posvećuje prisjećanju na ono što je bilo. Riječ je o suptilnom prožimanju egzistencijalne, političke i umjetničke istine. Mraka i ljubavi.

Željko Senković

Emisija Do korica urednice Gordane Crnković posvećena romanu „Amulet“ u eteru je Trećeg programa u petak, 17. ožujka u 22h., a nakon emitiranja dostupna je u slušaonici Hrvatskog radija.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Vezani sadržaj

Emisija

Do korica

Emisija je posvećena novijoj svjetskoj proznoj književnosti u hrvatskom prijevodu. Govorimo o knjigama koje želimo ponovno pročitati. Prozna djela predstavljamo uvodnim tekstom ili kroz razgovor s prevoditeljima, teoretičarima, kritičarima i piscima, a odabrane prozne ulomke čitaju glumci.

Poslušajte u Slušaonici