Hrvatski radio

Drugi program

Ed Sheeran preuzeo listu ARC 100 s pjesmom "Eyes Closed"

23.05.2023.

Zadnja izmjena 14:18

Autor: Airplay Radio Chart

Službena naslovnica singla Ed Sheeran "Eyes Closed"

Službena naslovnica singla Ed Sheeran "Eyes Closed"

Foto: Asylum/Atlantic/Warner Music/Dancing Bear / Asylum/Atlantic/Warner Music/Dancing Bear

Ed Sheeran je novi vlasnik broj jedan hrvatskog radijskog etera s pjesmom "Eyes Closed". Na drugom mjestu liste ARC 100 smjestili su se Purple Disco Machine & Kungs koji su sa singlom "Substitution" na vrhu boravili jedan tjedan. Miley Cyrus je treća ("Flowers"), a debi u Top 5 ostavrila je Loreen s pobjedničkom pjesmom ovogodišnjeg Eurosonga ("Tattoo"). Na petom mjestu smjestili su se David Guetta, Anne-Marie & Coi Leray ("Baby Don't Hurt Me").

"Eyes Closed" je sedma pjesma Eda Sheerana koja je dospjela vrh liste ARC 100 i prva koja se nalazi na novom albumu 'Subtract'. Novi broj jedan Službene radijske liste je 262. prvo mjesto u povijesti Airplay Radio Charta i peta pjesma koje se ove godine popela na sam vrh najemitiranijih stranih pjesama u domaćem radijskom eteru.


Ed Sheeran je prošle godine na prvom mjestu boravio šest tjedana (u periodu od 4. travnja do 9. svibnja) zahvaljujući suradnji "Bam Bam" s Camilom Cabello. Prije toga je imao samostalni smash "Bad Habits" s kojim je 2021. godine listu ARC 100 predvodio 15 uzastopnih tjedana (od 19. srpnja do 25. listopada) i singl 'Afterglow' koji je jednom (lista s datumom od 15. veljače) predvodio Airplay Radio Chart.


Tijekom desetih na vrhu je boravio s pjesmama "Shape of You" (2017., 10 neuzastopnih tjedana), "Perfect" (with Beyonce, 207-2018., 13 neuzastopnih tjedana) i "I Don't Care" (with Justin Bieber, sedam tjedana).


Zanimljivo, među dosadašnjim brojevima jedan u Hrvatskoj nema "Thinking Out Loud" koja je dobila i nagradu Grammy u kategorijama za Snimku godine, Pjesmu godine i Najbolju samostalnu pop izvedbu.


Prošloga tjedna Ed Sheeran je još jednom oslobođen optužbe da je kopirao pjesmu "Thinking Out Loud" odnosno za nju preuzeo rukopis sa singla "Let's Get It On" Marvina Gayea. Ovoga puta, radilo se o zasebnom slučaju kojemu je predsjedao okružni sudac Sjedinjenih Država Louis Stanton. Tužba je odbačena, a sudac je, obrazlažući takvu odluku, između ostaloga naveo činjenicu da se ista kombinacija akorda i harmonijskog ritma pojavila u najmanje četiri druge pjesme prije nego što je "Let's Get It On" Marvina Gayea uopće objavljena. Među njima su "Get Off My Cloud" Rolling Stonesa i "Georgy Girl" grupe The Seekers.


'Više tekstopisaca kombiniralo je dva uobičajena elementa na isti način godinama', napisao je sudac Stanton, a prenio Billboard. 'Kada bi njihova kombinacija bila zaštićena i ne bi bila slobodno dostupna tekstopiscima, cilj Zakona o autorskim pravima bio bi osujećen', naveo je.


Ed Sheeran se nalazi na listi najbogatijih ljudi ispod 35 godina u Velikoj Britaniji i, kao najuspješniji glazbenik, nalazi se na sedmom mjestu. Listu je objavio Sunday Times, a prema njoj je bogatstvo Eda Sheerana procijenjeno na iznos od 300 milijuna funti.


Loreen je ostvarila najveći pomak na listi ARC 100 (greatest gainer ARC) i skokom od 38 mjesta se smjestila na četvrtom mjestu. Pjesma "Tattoo" jedna je od tri pjesme s ovogodišnjeg Eurosonga koja je dospjela na Službenu radijsku listu. Na 42. mjestu nalazi se Marco Mengoni s pjesmom "Due Vite", a najviši ovotjedni novitet na listi ARC 100 (hot shot debut) potpisuje Kaarija sa singlom "Cha Cha Cha". Švedska, talijanska i finska predstavnica dio su paketa od četiri pjesme s eurovizijskih natjecanja na Airplay radio Chartu. Rosa Linn se s prošlogodišnjom pjesmom "SNAP" - koja je predstavljala Armeniju - nalazi na 40. mjestu.


Kako pokazuju podaci kompanije Luminate, "Tattoo" je bila najstreamanija eurovizijska pjesma na globalnoj razini u tjednu uoči, ali i tjednu nakon održavanja Eurosonga. Kaarija je bio drugi najstreamaniji, a Marco Megnoni je imao četvrtu najstreamaniju pjesmu nakon održanog natjecanja. Norveška predstavnica Alessandra je s pjesmom "Queen of Kings" bila treća. Loreen je u tjednu nakon natjecanja skupila 36.2 milijuna, a Kaarija 29.6 milijuna streamanja pjesme.


Luminate navodi da je gledanost Eurosonga iznosila 160 milijuna gledatelja dok studija Luminate Music 360 pokazuje kako je u Sjedinjenim Državama i Kanadi Euroviziju gledalo 7% opće populacije. Doseg gledanosti u Španjolskoj iznosio je 69%, a u ostalim državama velike petorke iznosila je od 24% u Njemačkoj preko 31% u Velikoj Britaniji i 41% u Francuskoj do 45% u Italiji.


Ovako velika platforma, navodi Luminate, stvara prilike za umjetnike iz bilo koje od 37 zemalja sudionica, među kojima je i Hrvatska, da se probiju na međunarodnoj razini. To potvrđuju i podaci kako su Let 3 s pjesmom "Mama ŠČ!" ostvarili više od 4.6 milijuna streamanja na Spotifyju i da se njihova glazba na švedskom streaming servisu globalno najviše sluša u Helsinkiju, Varšavi, Stockholmu i Londonu. Vrijedno je primijetiti kako je Zagreb tek peti od pet gradova u kojima su članovi riječke grupe Let 3 najpopularniji. Singl "Mama ŠČ" je, u međuvremenu, dospio na top-liste singlova u Islandu i Litvi, a vratio se i na 16. mjesto liste Croatia Songs magazina Billboard.


Nedavni razvoj utjecaja Eurovizije na globalnu glazbenu scenu jasan je niz viralnosti koji se, nakon pojavljivanja na Eurosongu, nastavlja na TikToku, podvlači Luminate. TikTok je već drugu godinu zaredom službeni partner Eurovizije za zabavu. Članovi grupe Maneskin i Rosa Linn su samo neki od primjera najuspješnog kapitaliziranja povezanosti dviju platformi za dosizanje šire popularnosti i traženosti na globalnom tržištu.


Kada je riječ o zbivanjima u radijskom eteru u Hrvatskoj, pak, vrijedi reći da su Maneskin, nakon pobjede na Eurosongu, na listu ARC 100 dospjeli sa šest pjesama - "Zittie buoni", "MammaMia", "I Wanna Be Your Slave" (with Iggy Pop), "Supermodel", "The Loneliest" i "Gossip" (with Tom Morello). Najuspješnija je do sada bila pjesma "Supermodel" s najboljim tjednim plasmanom na četvrtom mjestu (1. kolovoza 2022.) i pozicioniranjem na broj 35 godišnjeg izvještaja Airplay Radio Charta za 2022. godinu.


Maneskin se ovoga tjedna na listi ARC 100 nalaze s pjesmama "Gossip" (with Tom Morello, br. 15) i "The Loneliest" (br. 100).


Lewis Capaldi je, s druge strane, na Službenoj radijskoj listi zastupljen s tri pjesme koje dolaze s njegova novobjavljenog albuma "Broken by Desire to Be Heavenly Sent". Radi se o singlovima "Wish You the Best" (br. 13), "Forget Me" (br. 23) i "Pointless" (br. 72). Ploča je, prema riječima škotskog kantautora, inspirirana svakodnevnim lošim stvarima iz svijeta i života. U izjavi za medije, objavljenoj prilikom izlaska singla "Forget Me", Lewis Capaldi je izjavio da ne želi stvarati "novi zvuk" niti "izmišljati" sebe već "želi pisati emotivne pjesme, o ljubavi ili gubitku".


Jax Jones ima dva singla na ovotjednom Airplay Radio Chartu. U pitanju su pjesme "Whistle" (with Calum Scott, br. 9) i "Where Did You Go" (with MNEK, br. 92).


Za gostovanja u podcastu "The High Performance", Jax Jones je govorio o tome kako su ga burno djetinjstvo, izazovni obiteljski odnosi i ogroman pritisak da uspije oblikovali od malih nogu. "Glazba je bila izlaz. Bio je to način da se nešto znači", izjavio je. Za sebe kaže da ga neprestano prati duh, mračna sjena koja ga nemilosrdno tjera da postigne bilo koji cilj. Istaknuo je da ga je boravak na terapiji psihoterapeuta doveo do velike samorefleksije i analize, a to mu, reći će, omogućuje da svoj život pretvori u vrijedne lekcije vrijedne slušanja.


Među 100 najemitiranijih stranih singlova u domaćem radijskom eteru nalaze se svega tri noviteta dok se devet pjesama vratilo na Chart. Prema klasifikaciji servisa Apple Music, singlovi pripadaju žanrovima hip hop/rap, pop odnosno dance.

 

Najviši novi ulaz među 40 najemitiranijih (hot airplay) ostvarili su Jonas Brothers s pjesmom "Waffle House" (br. 19).


U interviewu za britanski magazin DORK Joe Jonas je izjavio kako članovi grupe Jonas Brothers osjećaju da je objavljivanje ploče "The Album" njihov novi početak. I da burna povijest i mnoštvo prtljage koju nose iz ranijeg razdoblja ne opterećuje novu priču benda. Ta prtljaga nastala je u vrijeme njihova početka, sredinom nultih, kada su bili tinejdžeri pod lupom javnosti i to u vrijeme koje je bilo, navodi DORK, "najnametljivija era popa".


"Nečije gađenje prema našoj glazbi ili nedostatak poštovanja prema onome što radimo nikada nije utjecalo na našu sposobnost da radimo ono što radimo", rekao je Nick Jonas i dodao: "Samo držimo glave pognute i nastavljamo."


Novitete na listi ARC 100 ostvarili su i R3hab with Inna & Sash! ("Rock My Body", br. 87) i Jason Derulo ("Glad U Came", br. 94). Najveći skok među 40 najemitiranijih (greatest gainer TFO) iznosi 12 mjesta i pjesmu "Jacare" dua Sofi Tukker doveo je 14. mjesto Službene radijske liste.


Radijsku prezentaciju Airplay Radio Charta možete slušati u emisiji ARC Top 40 koja se ponedjeljkom emitira u programu HR2. Četverosatni radijski show (20-00h) pregledava zbivanja na listi ARC 100, donosi vijesti iz svijeta glazbene industrije, lista novosti sa svjetskih lista popularnosti, predstavlja Album tjedna i emitira selekciju novih pjesama objavljenih u Petak nove glazbe.


Podcast emisije ARC Top 40 možete pronaći u Slušaonici Hrvatskog radija. Playlistu ARC 100 možete pronaći na streaming servisima Apple Music, Deezer i Spotify.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

ARC Top 40

ARC Top 40 je radijski chart show s najvećim svjetskim hitovima. Tijekom trajanja programa donosimo tjedni izvještaj Airplay Radio Charta, informiramo o zbivanjima na svjetskoj glazbenoj sceni i osluškujemo poslovne vijesti iz industrije zabave. Emitira se svakoga ponedjeljka od 19:00 do 21:00 sat.

Poslušajte u Slušaonici