Hrvatski radio

Drugi program

Životne priče iz Konvoja: “Do Kijeva i pješice ako treba”

02.03.2022.

07:28

Autor: Jasmina Mednolučanin

Ne ratu - poruka na kamionu

Ne ratu - poruka na kamionu

Foto: Privatni album / Boro / -

Iz utorka u utorak u eteru Drugog programa Hrvatskoga radija zahvaljujući javljanjima naših vjernih slušatelja, dragim vozačima, putujemo svijetom, slušamo različite životne i vozačke priče te razmijenjujemo informacije, savjete i iskustva.

Ovoga utorka u Konvoju svoju je vozačku priču sa slušateljima Drugog programa podijelio Armin Kahvić, koji nam se javio iz Graza gdje je bio na utovaru. Gospodin Kahvić je 12 godina vozio prema Rusiji i kroz Ukrajinu, u kojoj je kamionom zadnji put bio prije nekoliko godina, nakon čega je odlučio voziti Europu jer su mu kako priznaje „dosadila čekanja na granicama“, na kojima je na prelazak ponekad znao čekati i nekoliko dana. No, zato je na ukrajinskoj granici prije nekoliko dana zbog obiteljskih razloga bio s osobnim automobilom.

Ukrajina- zimski uvjeti

Ukrajina- zimski uvjeti

Foto: Privatni album / Armin Kahvić / -

Tijekom razgovora s našom Dubravkom Družinec Ricijaš, urednicom i voditeljicom emisije Konvoj, gospodin Kahvić je priznao kako je imao sreće da su ga prepoznali ukrajinski pogranični policajci te mu izašli ususret. Vozač koji trenutno živi u Sloveniji, otkrio nam je i kakvu je situaciju zatekao na ukrajinskoj strani mađarsko-ukrajinske granice, a koju je opisao riječima: „Žene su u plastičnim papučama, sa malom djecom na rukama... To je jedna jeza.“

Poslušajte njegovu priču:

Armin Kahvić - Vožnja do Ukrajine

S nama je u Konvoju bio i Vedran Chef ispred grupe Prvi odgovor / First Response. Riječ je o grupi volontera sa specijaliziranom obukom koja među prvima dolazi i pruža pomoć na mjestu hitne situacije, kao što su elementarne nepogode, katastrofe i sl. Na djelu smo ih mogli vidjeti i na potresom pogođenoj Baniji, a grupa koja se tada spontano okupila sada je odlučila pomoći izbjeglicama iz Ukrajine, prikupljanjem dopuštenih lijekova, lampi, baterija, te ostalih humanitarnih potrepština koje planiraju prevesti do ukrajinske granice.

Vedran Chef, Petrinja

Vedran Chef, Petrinja

Foto: Privatni album / Vedran Chef (Prvi Odgovor/First Response) / -

Poslušajte kakav konvoj planira grupa Prvi odgovor te kako se i vi možete uključiti...  

Vedran Chef o humanitarnom konvoju

U Konvoj su nam se javljali i neki profesionalni vozači koji se stavljaju na raspolaganje svima koji ovih dana organiziraju humanitarne konvoje. Javio nam se i vozač Petar, koji je u Kopru ponudio prijevoz ukrajinskom vozaču koji pokušava doći prvo do Brna, pa do Poljske, a potom i „pješice ako treba“ do Kijeva gdje mu se nalazi obitelj. 

Ukrajinski vozač na putu prema Ukrajini

Ukrajinski vozač na putu prema Ukrajini

Foto: Privatni album / Petar Petar / -

Slušatelj Ivan, iza kojega je veliko iskustvo s načinom života i običajima u Ukrajini upozorio je slušatelje, vozače i na potencijalne opasnosti, te zamolio za pojačani oprez ukoliko ovih dana kreću prema Ukrajini te apelirao da tamo ne odlaze sami, neplanski i bez dobre organizacije. 

U prometu i prometnim temama za svakog od nas ima mjesta. Dobro došli! Utorkom od 10 sati. Uz Dubravku Družinec-Ricijaš.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.