Hrvatski radio

Drugi program

Ronjenje s bocama

11.05.2022.

13:45

Autor: Tea Rožman Svedrović

Ronjenje s bocama  - Morana Mužinić i Tea Rožman Svedrović

Ronjenje s bocama - Morana Mužinić i Tea Rožman Svedrović

Foto: Morana Mužinić / Privatni album

Malo tko će reći da pogled na more ne oduzima dah. S druge pak strane, pogled ispod površine mora sasvim je drugi svijet u koji nas je uvela profesionalna instruktorica ronjenja Morana Mužinić.

Za potpuni doživljaj morskih dubina i prostranstava, upoznavanje čarobnog svijeta podmorja nikad nije kasno. Morate samo imati volju, opremu i instruktora u kojega imate potpuno povjerenje, a dobit ćete puno više: novo iskustvo, put u nepoznato, oduševljenje i prekrasna sjećanja koja će zauvijek ostati u vašem sjećanju. 


U ronjenje s bocama zaljubite se vrlo brzo, iako na prvu izgleda pomalo zastrašujuće. U glavi se vrte pitanja poput kako disati pod morem, što ako me uhvati panika, ako mi nestane zraka, ako mi padne dio opreme, kako ću uopće roniti s tolikim teretom na leđima i tome slično.


Na sva ta pitanja odgovore smo potražili kod Morane Mužinić, profesionalne instruktorice ronjenja. Uz prethodno upoznavanje s opremom i kratkog teorijskog dijela ronjenja sve se više približavamo samom zaronu. Sva ona prethodno navedena pitanja vrte se u glavi, no jedno je najbitnije u cijeloj priči, a to je disanje. Što god da se dogodi dolje, samo nemoj prestati disati, ponovila je Morana nekoliko puta prije zarona.  


Diši! To je zapravo najveća razlika između onoga kad uzmeš masku i disalicu pa kreneš malo gledati ribice. U jednom trenutku moraš izaći van udahnuti zrak jer ga više nemaš, a kad zaroniš s bocom dišeš normalno kao i na kopnu i to može trajati puno duže, možeš otići dublje, vidjeti više toga i to je osnovna razlika. Ne moraš se vraćati po zrak, već dolje uživaš i dišeš normalno kao i na kopnu. 


Samo smireno i polako, ističe Morana Mužinić iz Scubagenea


- Važno je prije zarona napraviti vježbe na površini. Najprije da shvatite da kad ste pod morem cijelo vrijeme možete normalno disati, ali i da vidite osjećate li se ugodno, pušta li vam maska, dobivate li dovoljno zraka i tome slično. Ako je sve to u redu, smirimo se i idemo lagano dolje.  Znam da je to prvi puta uz uzbuđenje i adrenalin malo teško, ali ronjenje je opuštanje, nema žurbe ni stresa.


Što je još bitno prilikom prvog zarona, koju opremu morate imati, kako izgleda tečaj ronjenja s bocama i gdje su lijepe lokacije za ronjenje poslušajte u nastavku.

U Bombonijeri o ronjenju s bocama

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Vezani sadržaj

Emisija

Bombonijera

Zabavna emisija Bombonijera emitira se srijedom na 2. programu Hrvatskog radija. Donosimo zanimljive teme iz područja zdravlja, mode, sporta, rekreacije, kulture. Svakoga tjedna putujemo Hrvatskom i predstavljamo njezine prirodne ljepote.

Poslušajte u Slušaonici