Hrvatski radio

Drugi program

Dijabetes i vožnja

10.03.2022.

06:58

Autor: Jasmina Mednolučanin

Dnevnik kontrole šećera

Dnevnik kontrole šećera

Foto: Nataliya Vaitkevich (Pexels) / -

Utorkom od 10:00 do 13:30 sati uz Dubravku Družinec-Ricijaš, u Konvoju – vozimo, putujemo, radimo, pozdravljamo, kritiziramo, informiramo - zajedno! Jer kao što i sam moto Konvoja poručuje: U prometu i prometnim temama za svakog od nas ima mjesta. 

Ovoga utorka Konvoj smo posvetili zdravlju i prehrambenim navikama vozača. Urednica i voditeljica emisije Dubravka Družinec Ricijaš u samom je uvodu teme istaknula specifičnosti vozačke profesije: puno sati za volanom, stalna promjena mjesta rada, neredoviti obroci, odgađanje obroka te upitala: - Koliko je sve to zdravo odnosno nezdravo, posebno za one vozače koji već imaju dijagnozu šećerne bolesti?


Dijabetes

Dijabetes

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Uz našeg gosta prof. dr. Nikicu Cara, internistu, dijabetologa - endokrinologa s više od četrdeset godina iskustva na području dijabetesa te pratećih bolesti i stanja progovorili smo problemima vezanima uz tu bolest, od koje danas prema nekim podacima u svijetu boluje preko 380 milijuna ljudi.


- Šećer je benzin u našem tijelu, no prevelika količina nije dobra, istaknula je voditeljica, a s tom se tvrdnjom složio i naš gost te istaknuo, da je što se tiče Hrvatske, od 320 000 ljudi za koje sa sigurnošću znamo kako boluju od šećerne bolesti, njih 90% boluje od dijabetesa tipa II, a koji se obično javlja u odrasloj dobi, najčešće nakon četrdesete godine.

Kako se tip II šećerne bolesti razvija kroz dulji niz godina, često bez izraženih simptoma, prof. Car je istaknuo i podatak kako u trenutku kada utvrdimo kako netko boluje od šećerne bolesti tipa II, osoba najčešće već 8-10 godina boluje od iste.


Rizični čimbenici šećerne bolesti

Rizični čimbenici šećerne bolesti

Foto: Nataliya Vaitkevich (Pexels) / -

Među oboljelima je i veliki broj profesionalnih vozača koji su svoja iskustva, kako s kontrolom tako i sa suživotom s tom kroničnom bolešću podijelili sa svima nama, a prof.dr. Car svojim je savjetima i odgovorima na njihova pitanja otkrio koliko na daljnji razvoj te bolesti utječu naše prehrambene navike, prekomjerna tjelesna težina te možemo li i kako konkretno spriječiti moguće komplikacije i oštećenja koja mogu utjecati na oči, kožu, bubrege, noge i srce, ali i uzrokovati neke druge poteškoće.


Poslušajte gostovanje prof.dr. Nikice Cara u Konvoju:


gostovanje prof.dr. Nikice Cara u Konvoju

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.