Hrvatski radio

Drugi program

Stari bratov bicikl, dva psa i jedno putovanje oko svijeta

27.04.2022.

11:54

Autor: Nataša Mikas / Jasmina Mednolučanin

Hrvoje Jurić, Max i Ena u Finskoj

Hrvoje Jurić, Max i Ena u Finskoj

Foto: Hrvoje Jurić / -

Jedna od ljepota radijskog posla je ta što cijeloga života imate priliku susretati se i razgovarati sa zanimljivim osobama koje rade zanimljive stvari, a koje mogu biti poticaj svima nama. Istaknula je to u uvodu ovotjedne Bombonijere naša Nataša Mikas koja je u Bombonijeri Drugog programa Hrvatskoga radija razgovarala sa zanimljivim gostom.


Hrvoje Jurić i pas Max (Lofoten otočje, Norveška)

Hrvoje Jurić i pas Max (Lofoten otočje, Norveška)

Foto: Hrvoje Jurić / -

Hrvoje Jurić, putopisac koji je proputovao svijet biciklom, fotograf i vjerni prijatelj Ene i Maxa, osoba trenutka koja ne voli smještanje u neku kategoriju jer kako je i sam na početku razgovora priznao - jednom kad vas smjeste u neku kategoriju, onda vas svi po tome prepoznaju, a ja ne znam što ću za koju godinu raditi. Volim nekako biti slobodnijeg duha, pa kuda odvede, odvede.

Ena i Aurora Borealis u Finskoj

Ena i Aurora Borealis u Finskoj

Foto: Hrvoje Jurić / -

Slobodni duh gosta ovotjedne Bombonijere dosad je odveo na desetak putovanja diljem svijeta, na koja se odlučio spontano 2011. godine sjedavši na stari bratov bicikl koji je od milja nazvao Ajkula i iz čije je perspektive odlučio upoznati svijet. 2012. obišao je Europu što je kako je istaknuo u razgovoru bilo pravo "čeličenje", da bi potom obišao Norvešku, Alpe, Hrvatsku...


- Ja sam odrastao u Vrbici, malom selu u Đakovštini i to je ravničarski kraj, mi nemamo brda. I onda dođem u Alpe, na dvije tisuće sedamsto pedeset osam metara, dvanaest i pol sati mi je trebalo za dvadeset i tri kilometra za popeti se biciklom gore, netko bi se okrenuo i rekao daj nema šanse, a ja sam se zaljubio.


2019. godine Hrvoje Jurić električnim biciklom krenuo je na put oko svijeta i tako se upisao u Guinessovu knjigu rekorda, ali i izgubio neka prijateljstva i bliske ljude.


- To je valjda trebala biti ta cijena, izjavio je Hrvoje te slušateljima otkrio mnoge detalje i anegdote s tog neobičnog pothvata za koji mu je trebalo 133 dana, šest sati i tri minute, ukupno u dužini od 29 061 kilometar.


- Ja sam naučio biti sam. Navikao sam i putovati sam. Jako je teško naći dobrog suputnika, izjavio je Hrvoje koji je, čini se idealne suputnike našao u Eni i Maxu.

Ena, Max i Aurora Borealis u Finskoj

Ena, Max i Aurora Borealis u Finskoj

Foto: Hrvoje Jurić / -

Slušateljima Drugog Hrvoje je i otkrio kako su u život "običnog dečka iz Vrbice" koji je svijet obišao biciklom ušli psi – Ena i Max čije avanture samo na Facebook stranici prati više od dvadeset tisuća pratitelja.


Cijeli razgovor s putopiscem, fotografom i osobom trenutka Hrvojem Jurićem emitiran u emisiji Bombonijera poslušajte u nastavku. 

Hrvoje Jurić

Zabavna emisija Bombonijera emitira se srijedom na Drugom programu Hrvatskog radija. Donosimo zanimljive teme iz područja zdravlja, mode, sporta, rekreacije, kulture. Svakoga tjedna putujemo Hrvatskom i predstavljamo njezine prirodne ljepote.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Bombonijera

Zabavna emisija Bombonijera emitira se srijedom na 2. programu Hrvatskog radija. Donosimo zanimljive teme iz područja zdravlja, mode, sporta, rekreacije, kulture. Svakoga tjedna putujemo Hrvatskom i predstavljamo njezine prirodne ljepote.

Poslušajte u Slušaonici