Hrvatski radio

Prvi program

Kemija u temeljima arhitekture

31.03.2023.

13:20

Autor: Nives Nedved

default error photo

Sve je počelo vatrom, vodom i jednostavnim, dostupnim materijalom. 

Gradeći sve složenije, više i trajnije nastambe, ljudi su se, ni ne znajući, počeli baviti - kemijom.

Le Corbusier nikad ne bi kuće pretvorio u plastiku , u skulpture, da mu to nije omogućila tehnologija armiranog betona. Eiffelov toranj nije stvorio samo (Eiffelov) genij nego ga je stvorila nova tehnologija čelika, Bessemerov konverter i Siemens-Martinova peć. (...) Još nas nešto uči Eiffelov toranj. Temelj arhitekture je, kao i kemije, geometrija, struktura. Moderne konstrukcije sliče strukturama molekula, pa to, struktura, svjesno ili nesvjesno povezuje ta dva daleka svijeta, svijeta koja se razlikuju po veličini, a još više po silama koje ih određuju; arhitektura je borba protiv težine, gravitacije, a kemija iskorištavanje elektromagnetskih sila radi mijenjanja strukture molekula, a time i svojstava tvari. Stoga bismo mogli reći da je i arhitektura određena tim, elektromagnetskim silama jer se i ona, kao sve tvarno na ovome svijetu, temelji na kemiji.

'Kemija - muza arhitekture' Nenad Raos, Zvonko Pađan

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

2 dana

Sigurni na suncu

gošća akademkinja  Mirna Šitum

Emisija

Divni novi svijet

Emisija o prirodnim znanostima koja će vam otkriti u kakvoj smo zabludi u vezi s Velikim praskom, zašto su kukci najuspješnija skupina životinja na Zemlji, kako rade laseri i što, uostalom, znanstvenici sami priznaju da još uvijek ne znaju…

Poslušajte u Slušaonici