Hrvatski radio

Prvi program

O filmu s najviše oskarovskih nominacija: Besmislenost multiuniverzuma

01.02.2023.

12:06

Autor: Ivan Žaknić

Ivan Žaknić

Ivan Žaknić

Foto: Miruna Kastratović / HRT

Oskarovske nominacije u prvi su plan gurnule neobičan filmski spoj znanstvene fantastike, akcije i humorne drame Sve u isto vrijeme. Taj je film dobio čak jedanaest nominacija i sigurno je kako je riječ o dosad najzačudnijem filmu kojega je Američka filmska akademija stavila u ulogu oskarovskog favorita. I dok detaljni razgovor o filmu možete poslušati u emisiji Licem u lice, naš filmski kritičar Ivan Žaknić tvrdi kako je problem u tome što Sve u isto vrijeme i nije pretjerano dobro ostvarenje.

Nakon objave oskarovskih nominacija dio medija i filmskih kritičara našao se nemalo iznenađen s čak jedanaest nominacija za Sve u isto vrijeme (Everything Everywhere All at Once, 2022.). Kao da rečeno ostvarenje nije dosad priskrbilo gotovo četiristo nagrada i nominacija, kao da ga Američki filmski institut nije svrstao među najbolje filmove godine, odreda se nalazi i u raznim godišnjim best off izborima, a i na blagajnama je utržio sasvim solidnih stotinjak milijuna dolara. Ipak, treba biti iskren – tako luckasto ostvarenje nikad se dosad nije pretvorilo u najvećega favorita oskarovske utrke. 


Režirao ga je autorski dvojac Daniel Kwan i Daniel Scheinert koje sebe skraćeno nazivaju The Daniels, a najznačajnije dosadašnje ostvarenje im je malčice precijenjena komedija apsurda Swiss Army Man iz 2016. godine s Danielom Radcliffom iza kojega je produkcijska stajala kuća A24. Istoj su kući ambicije narasle, odlučili su poduprijeti i recentni naslov Danielsovih i to kao svoj najizdašniji projekt dosad. Svakako im se isplatilo i svakako je u svemu vrlo značajna uloga druge dvojice braće, Anthonyja i Joea Russoa koji su se afirmirali režirajući i producirajući Marvelov najuspješniji serijal Osvetnici.


Sve u isto vrijeme počinje kao humorna drama u obitelji kineskih doseljenika u Ameriku koja je vlasnik praonice rublja. Majka obitelji (Michelle Yeoh) pretrpana je poslom uoči dočeka kineske nove godine, od svog oca (glumi ga veteran James Hong kojega se sjećamo još iz Velike gužve u kineskoj četvrti) mora sakriti kćerino lezbijstvo, a porezna uprava im puše za vratom. Sve će se promijeniti ulaskom u lift porezne uprave kada će glavnoj protagonistici suprug (Ke Huy Quan koji je debitirao kao dječak u Gooniesima, a posljednjih je godina sasvim nestao) otkriti kako on u paralelnom univerzumu i nije njezin pravi muž. 


I tu kreće koloplet mješavine multiuniverzuma koji, između ostaloga, zaziva Marvelove svjetove (braća Russo su učinila svoje) i opus jednog Charlieja Kaufmana, u kojemu filmski junaci bezgranično preskaču iz svijeta u svijet s puno akcije uz promociju velike azijatsko-međunarodne zvijezde Michelle Yeoh koju znamo iz Tigra i zmaja te još prije iz dijela Bondiane Sutra nikada ne umire. Svaki nam univerzum nudi neki svoj filmski žanr što je svakako zabavan i donekle pametan koncept koji se, međutim, negdje po svojoj sredini urušava, postaje iznimno zamoran i nesvrhovit. Što besmislenije to bolje, reći će jedan od likova i u tom besmislu nas Danielsovi drže do samoga kraja, odnosno jednog od krajeva od kojih će većina skončati u sladunjavosti i self-help podukama kako moramo biti dobri i solidarni i paziti na etničke, rodne i sve druge manjine. Uzalud brojne reference i pokoja dobra epizoda, poput Jamie Lee Curtis koja je ovdje antipod vlastitih horor nastupa ili istinski duhoviti dijalozi dva kamena u univerzumu koji nema perspektive. Pa ako su s jedanaest oskarovskih nominacija za jedan ovakav film članovi Američke filmske akademije zaslužili priznanje za hrabrost, ono za posebno dobar ukus baš i nisu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Licem u lice

Emisija o aktualnostima s domaće i strane filmske scene, svaki četvrtak, osim preko ljeta; zahtijeva snimanje na terenu, uključuje goste u studiju, komentare filmskih stručnjaka i kritičara, ponekad i suradnju kolega iz centara HR-a.

Poslušajte u Slušaonici