Hrvatski radio

Prvi program

Ukidanje cenzusa na osobnu invalidninu civilizacijski je iskorak, a naknadno će se ukinuti i cenzus na doplatak za tuđu pomoć i njegu

20.01.2022.

13:38

Autor: Miruna Kastratović

Zastupnici ponovno u saborskim klupama

Zastupnici ponovno u saborskim klupama

Foto: Matija Habljak / PIXSELL

Paketom zakona iz sustava socijalne skrbi sabor je počeo novu sjednicu. Među njima je Konačni prijedlog zakona o socijalnoj skrbi. Između dva čitanja dogodile su se velike promjene, pa su cenzusi na invalidninu, zbog kojih su savezi osoba s invaliditetom u prosincu najavljivali veliki prosvjed, ukinuti, a invalidnina je čak i povećana, u punom iznosu - na 1750 kuna. Amandmanom će se naknadno ukinuti cenzus na drugom stupnju naknade za tuđu pomoć i njegu te će se dodati i  osobe a kojima osoba s invaliditetom nije u srodstvu - kao mogući njegovatelji. 


Navedene amandmane podnijeti će HDZ-ova zastupnica u Saboru Ljubica Lukačić.

Ljubica Lukačić o amandmanima

Ljubica Lukačić kaže kako je sve već dogovoreno sa krovnom organizacijom osoba s invaliditetom SOIH-om. Objasnila je i kako je slučajno u prijepisu prijedloga zakona ispalo da su osobe s najtežim invaliditetom navedene u četvrtom stupnju tuđe pomoći i u osobnoj invalidnini. 


Zbog toga se medijima i premijeru obratila Građanska inicijativa "Pomozimo djeci s invaliditetom" koja je upozorila na mogućnost manipulacije ako se u obje stavke navode iste osobe. Čak su i posumnjali i na mogućnost namjerne "pogreške" kako bi se osobe s najtežim invaliditetom s vremenom prebacile na nižu naknadu. No, Ljubica Lukačić kaže kako je riječ o greški koja će se ispraviti amandmanom. 


Prema podacima ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike uz 2021. godine, u Hrvatskoj je 39 420 osoba koje primaju osobnu invalidninu i 88 759 osoba koje primaju tuđu pomoć i njegu

Mirjana Matov, načelnica Sektora za zaštitu odraslih osoba

Ljubica Lukačić o povećanju tuđe pomoći kaže.


- Zbog velikog broja osoba koje primaju doplatak za tuđu pomoć i njegu teško je bilo dogovoriti povećanje i te naknade, prvenstveno zato što se među tih 88 tisuća ne zna koliko je osoba s invaliditetom. O tome bi podatke trebao dati Hrvatski zavod za javno zdravstvo, pa kad se vidi koliko je osoba u pitanju mogu se raditi i financijske projekcije.


Mirjana Matov, načelnica Sektora za zaštitu odraslih osoba kaže kako je u planu zakonodavnih aktivnosti za ovu godinu, izrada i donošenje ili barem upućivanje u proceduru Zakona o inkluzivnom dodatku. To bi značilo da je ukidanje svih cenzusa na osobnu invalidninu dobar start koji bi se mogao dalje preslikati u Zakon o inkluzivnom dodatku. 


Amandmanom će se naknadno u popis mogućih njegovatelja odrasle osobe s invaliditetom dodati i osobe koje nisu u srodstvu pa će korisnici moći sami birati koga žele za njegovatelja.

Ljubica Lukačić, zastupnica u Hrvatskom saboru

Dodajmo na kraju kako, uz sve što je rečeno i napisano o najnovijoj verziji Zakona o socijalnoj skrbi, roditelji njegovatelji nisu uspjeli dobiti zamjenu u vrijeme bolovanja ili godišnjeg odmora, nego dijete mogu jedino smjestiti u neku ustanovu za to vrijeme. A to ne žele. Također nije usvojena ni naknada nakon smrti djeteta, nego zakonodavac to namjerava riješiti uobičajenom naknadom sa Zavoda za zapošljavanje, kao što je to i nakon završetka svakog drugog radnog odnosa. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Šesto čulo

“Šesto čulo” je emisija namijenjena osobama s invaliditetom sa svim temama i pitanjima koja ih zanimaju i tiču se njihova života. Služi i senzibilizaciji šire javnosti za pitanja i probleme osoba s invaliditetom.

Poslušajte u Slušaonici