Hrvatski radio

Prvi program

Vraćaju li se cijene 365 proizvoda na staro?

12.09.2023.

16:44

Autor: Kristijan Pelc

Sniženje cijena?

Sniženje cijena?

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Ministarstvo gospodarstva održalo je hitne sastanke s velikim trgovcima. Na njima ministar gospodarstva Davor Filipović od trgovaca traži da vrate cijene za veći dio od 360 namirnica. U Ministarstvo su pozvani predstavnici najvećih trgovaca u Hrvatskoj, od Konzuma, preko Lidla do Kauflanda, Interspara i Tommyja. Hoće li trgovci pristati na ove zahtjeve, te koje Vlada ima instrumente da prisili trgovce da snize cijene? O svemu tome govore bivši ministar gospodarstva i profesor emeritus Ljubo Jurčić i bivši potpredsjednik Vlade za područje gospodarstva, profesor Mladen Vedriš. 

Prema neslužbenim informacijama, navodno se radi o 365 proizvoda kojima bi se vraćale stare cijene. Mnogi građani smatraju da su pojedini trgovci lovili u mutnome te su neki trgovački lanci na određenim proizvodima podigli maržu.


- Razgovori su bili jako konstruktivni u smjeru da u razdoblju koje je ispred nas doista dođe do smanjenja cijena većeg broja proizvoda. Načelno su svi trgovci podržali ovaj prijedlog Vlade. Razgovori će se nastaviti sutra, izjavio je nakon sastanaka ministar gospodarstva Davor Filipović.


A o tome je li dogovor na vidiku Mladen Vedriš smatra da prvo trebamo vidjeti s kojim brojkama i kojim artiklima će se izaći u javnost. 


- Ne može se nešto očekivati sa desetak nekakvih artikala. To mora biti veći obuhvat proizvoda da bismo to osjetili na našim kućnim budžetima, ističe Vedriš. Bolje ikad nego nikad, a te mjere moraju biti suštinske, a ne kozmetičke, dodaje Vedriš.


Što je to Vlada ponudila trgovcima da oni načelno pristaju na razgovore oko snižavanja cijena? Ljubo Jurčić ističe da su ovo kratkoročne mjere, a ne ekonomske. 


- To je zapravo dogovorna ekonomija. Postavlja se pitanje, ako mi imamo 10-ak trgovačkih lanaca, kako oni nisu u borbi za kupca počeli snižavati cijene? Tu se postavlja pitanje kako funkcionira hrvatsko gospodarstvo. Ove mjere kao i one od lani ću podržati, ali na rok od 30 do 60 dana. Vlada im je morala ponuditi neku koncesiju, rekao je Jurčić. To vidimo i u drugim zemljama, ali to su ipak razvijenije ekonomije. Mi imamo situaciju da nam većina robe dolazi iz uvoza i imamo problem takozvanih transfernih cijena.


Jesmo li mi u tržišnom gospodarstvu ili se vraćamo u socijalizam ili je ovo trend kojeg provode i druge Vlade u Europi? Profesor Vedriš, koji je doktorirao s temom Strukturna politika u funkciji uspostave efikasnog tržišnog gospodarstva Republike Hrvatske, na pitanje je li ovo efikasno tržišno gospodarstvo kaže da smo mi izloženi politici cijena velikih trgovačkih društava. 


- Što hoćete više tržišnu ekonomiju, to morate imati jače institucije koje provode niz politika, pa i poticajnih, smatra Vedriš. Svi veliki igrači međusobno uspoređuju cijene, a nitko od nas neće ići u Slovačku, gdje isti ti centri imaju niže cijene.


Na pitanje može li sektor trgovine podnijeti puno više nego što smo slušali prije godinu dana, Ljubo Jurčić zaključuje da ovo sve pokazuje da su ovo političke mjere i da će lanci pristati na nešto od toga tek da pokažu dobru volju.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Dnevni ritam

Dnevni ritam – informativno mozaična emisija 1. Programa Hrvatskoga radija u kojoj svaki radni dan od ponedjeljka do petka donosimo, analiziramo i obrađujemo najvažnije vijesti, događaje i pojave koje utječu na sve nas i naše živote. Svaki dan "Dnevni ritam" donosi "Temu dana", razgovore i analize s najrelevantnijim sugovornicima i akterima ključnih događaja, a za naše vjerne slušatelje tu je i "Glas javnosti"! Dnevni ritam – vaš ritam na Hrvatskom radiju od ponedjeljka do petka od 15:00 do 18:00 sati. U sklopu Dnevnog ritma slušateljima Hrvatskog radija donosimo sve najvažnije vijesti iz zemlje i svijeta koje su obilježile dan – od 15 sati slušajte "Dnevne novosti" , a od 17 sati "Aktualno u 17". Uhvatite i držite ritam uz Hrvatski radio!

Poslušajte u Slušaonici