Hrvatski radio

Prvi program

Dobrobit i štetnost antibiotika

29.11.2022.

15:23

Autor: Sandra Erak

gosti emisije Izaberi zdravlje i urednica Sandra Erak

gosti emisije Izaberi zdravlje i urednica Sandra Erak

Foto: Sandra Erak / Hrvatski radio

Jedno od najvećih medicinskih otkrića su antibiotici. Zahvaljujući njima spašene su stotine milijuna života i izliječene dotad neizlječive bolesti. No njihova prekomjerna i često neracionalna uporaba sve je veći problem. U Europskoj uniji od zaraza bakterijama otpornim na antibiotike svake godine umre 33 tisuće ljudi, a stručnjaci predviđaju da će do 2050. godine super bakterije u svijetu odnositi 10 milijuna ljudskih života na godinu. Čak 75 posto antibiotika daje se za najčešće respiratorne infekcije, a njih u 90 posto slučajeva uzrokuju virusi, na koje antibiotici ne djeluju. Zato antibiotici postaju sve slabiji saveznik u borbi protiv bakterija. Otpornost bakterija na antibiotike jedna je od najvećih javnozdravstvenih prijetnji današnjice i, ako se ne zaustave trendovi, svaka bi infekcija mogla postati ugroza za život.


Na tu opasnost upozorava se u Svjetskom tjednu svjesnosti o antimikrobnim lijekovima. O dobrobiti, ali i štetnosti antibiotika govorilo se u emisiji Izaberi zdravlje. Gosti emisije su bili klinička mikrobiologinja, tajnica Odbora za praćenje rezistencije bakterija na antibiotike i ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo međimurske županije primarius Marina Payerl Pal, dugogodišnji pročelnik Zavoda za intenzivnu  medicinu i neuroinfektologiju Klinike Fran Mihaljević, a za vrijeme pandemije voditelj Kriznog stožera KB Dubrava, prof. dr. Bruno Baršić, stomatološka farmakologinja prof. Ivana Šutej sa Stomatološkoga fakulteta u Zagrebu i specijalist obiteljske medicine Dragan Soldo.Antibiotici su učinkoviti u lječenju bakterijskih infekcija – no ne treba zaboraviti da izazivaju poremećaj bakterijske flore. Važno ih je ciljano upotrijebiti.

Izaberi zdravlje

prim. dr. Matina Payer Pal

prim. dr. Matina Payer Pal

Foto: Mario Protrka / Hrvatski radio

prim.dr.Marina Payerl Pal

Lani je razlog za uzimanje antibiotika kod čak 28 posto naših građana bio covid-19, iako smo slušali da antibiotici nisu učinkoviti kod virusa. Ima li opravdanja za to ? Komentirali su dr. Dragan Soldo, prof. Ivana Šutej i prof. Bruno Baršić.


antibiotici u Covidu

prof.dr. Baršić, prof.dr.Šutej

prof.dr. Baršić, prof.dr.Šutej

Foto: Sandra Erak / Hrvatski radio

Za vrijeme pandemije potrošnja Sumameda u stomatologiji je bila čak 40 posto veća.

prof. dr. Šutej

Respiratorne infekcije najčešći su razlog za posjet liječniku i glavni razlog za propisivanje antibiotika u svijetu i kod nas. Uglavnom je riječ o grlobolji i akutnom sinusitisu. Za liječenje grlobolje, poručuje dr. Soldo postoji nekoliko načina, koji ne uključuju antibiotike. 

dr.Dragan Soldo

dr.Dragan Soldo

Foto: Sandra Erak / Sandra Erak

Antibiotici nisu lijekovi koji liječe bol, koji spuštaju temperaturu . Kod akutne grlobolje umjesto antibiotika pomažu – bomboni.

dr. Soldo

grlobolja

Antibiotike nemojte piti samoinicijativno, jedinstveni su bili gosti emisije Izaberi zdravlje.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Izaberi zdravlje

Izaberite zdravlje utorkom od 8 sati! Ugošćujemo ugledne stručnjake, propitujemo aktualne javno zdravstvene teme, izdvajamo pozitivne primjere, upozoravamo na propuste u sustavu zdravstvene zaštite, promičemo zdravi način života i odgovaramo na Vaša pitanja. Budite dio naše ekipe!

Poslušajte u Slušaonici