Hrvatski radio

Prvi program

Oko 1000 gluhih osoba nejasno je i neujednačeno vještačeno

17.02.2022.

13:31

Autor: Miruna Kastratović

Uho

Uho

Foto: - / Pixabay

Kad se vještače u Zavodu za vještačenje gluhe osobe se znaju staviti u niže stupnjeve funkcionalnog oštećenja ili pak u različite skupine istodobno. Zbog toga 1000 ljudi traži objašnjenje stupnjeva koje su dobili u Nalazu i mišljenju. 


Dodajmo da drugi ili treći stupanj funkcionalnog oštećenja čini veliku razliku, jer je razlika ne samo u visini naknade, nego i u cenzusu (drugi stupanj ga ima, a treći nema), a pitanje je i stupnjeva skorog inkluzivnog dodatka koji bi se trebao ozakoniti do kraja ove godine.


Šestom čulu o tome su govorile izvršna direktorica Saveza gluhih i nagluhih grada Zagreba Mirjana Juriša i voditeljica zagrebačke Područne službe Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom dr. Sanja Lončar.


Problem s vještačenjem gluhih osoba u posljednje je vrijeme sve izraženiji, kaže Mirjana Juriša. Vještači ih Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, ali problem je u tome što unutar tih nalaza i mišljenja postoje razlike. Gluhi su, kaže Juriša vrlo zainteresirani za svoje nalaze upravo iz razloga visine naknade, ali i cenzusa koji donosi novi Zakon o socijalnoj srbi i na kraju i budućeg inkluzivnog dodatka koji će također ovisiti o procijenjenom stupnju funkcionalnog oštećenja. 


Zbog svega toga gluhe se osobe žele pripremiti za inkluzivni dodatak na vrijeme i znati jesu li drugi ili treći stupanj u nalazima. 


- Imamo situacije gdje se gluhe osobe različito ocjenjuju. Neki su ocijenjeni s drugim stupnjem, neki s trećim. Neki u nalazu imaju navedena oba stupnja, a nekima piše od prvog do trećeg. Imam primjerice tu nalaz u kojem piše treći stupanj, a može i drugi stupanj- takvih nalaza imamo u Savezu pedesetak. 


- Zbog toga gluhi su "navalili" mejlovima na Hrvatski zavod da javno zdravstvo, jer je pri njemu Registar osoba s invaliditetom, i traže objašnjenje. A Registar takve nalaze dobiva od Zavoda za vještačenje. U Uredbi o metodologijama vještačenja 2. i 3. stupanj su vrlo slični, ali su zapravo jako različiti. Nejasno piše tko je u kojem stupnju i to bi zapravo trebalo promijeniti.

Mirjana Juriša, Savez gluhih i nagluhih grada Zagreba

Gluhe osobe vještačimo kao i sve druge osobe, kaže dr. sanja Lončar iz Zagrebačkog zavoda za vještačenje. 


- Kad utvrđujemo stupanj uvijek gledamo osobu u cjelini, ne samo gluhoću, nego i komorbiditete i druga oštećenja. Najznačajnije je i to kad je nastalo oštećenje sluha, u ranoj dobi prije razvoja govora ili kasnije nakon razvoja govora. Jer ako je nastupilo do treće godine života, razvoj je poremećen i to je u startu stupanj oštećenja 3. Ako je nastalo kasnije kriterij nije isti.


Gleda se, nastavlja dr. Lončar i funkcionalnost, slušna polagala, ugrađena pužnica, te je li potreban tumač znakovnog jezika. 


Svakoj osobi se pristupa individualno, gledamo je u cjelini i gledamo i druge parametre, ne samo oštećenje. Ako osoba dođe s prevoditeljem, onda je to oštećenje sluha od djetinjstva i takve osobe imaju stupanj 3 utvrđen.

Sanja Lončar, Zavod za vještačenje

Sanja Lončar preciznije dodaje.


- Ako osoba dođe s prevoditeljem, onda je to oštećenje sluha od djetinjstva i takve osobe imaju stupanj 3 utvrđen. 


Mirjana Juriša na to odgovara:


- To nam je nova informacija, to s 3. stupnjem. Jer imam ovdje nalaz osobe koja je gluha od rođenja, a u nalazu joj stoji da je 3. stupanj- ali da je moguć 2. stupanj. Osoba također nema svoj nalaz, imaju ga samo Centar za socijalnu skrb i Zavod za javno zdravstvo. Gluhe osobe nemaju svoj nalaz. 


Sanja Lončar na kraju je poručila kako svatko, tko misli da je zakinut, ima pravo na žalbeni postupak, a  Mirjana Juriša pitao dalje treba li onda sve nezadovoljne gluhe poslati na ponovno vještačenje. 


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Šesto čulo

“Šesto čulo” je emisija namijenjena osobama s invaliditetom sa svim temama i pitanjima koja ih zanimaju i tiču se njihova života. Služi i senzibilizaciji šire javnosti za pitanja i probleme osoba s invaliditetom.

Poslušajte u Slušaonici