Hrvatski radio

Prvi program

O abortusu interdisciplinarno

27.10.2022.

16:58

Autor: Tanja Baran

Tanja Baran, Anto Mišić, Dan Đaković

Tanja Baran, Anto Mišić, Dan Đaković

Foto: Tanja Baran / HRT

"O abortusu interdisciplinarno" - tema je znanstvenoga skupa koji se održava na Fakultetu filozofije i religijskih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Abortusu se simpozijem prilazi s teološkog, filozofskog, pravnog, psihološkog i bioetičkog stajališta, a o abortusu govore i predstavnici različitih vjerskih zajednica. Tim povodom u emisiji "Susret u dijalogu" 1. programa Hrvatskoga radija u ponedjeljak 24. listopada 2022. raspravljalo se o problematici abortusa s više aspekata. Gostovali su predstavnici Fakulteta filozofije i religijskih znanosti koji organizira simpozij: prof. dr. sc. Anto Mišić i dr. sc. Dan Đaković.

prof. dr. sc. Anto Mišić

prof. dr. sc. Anto Mišić

Foto: Tanja Baran / HRT

Prof. Mišić istaknuo je da se u javnosti nerijetko čuje govor o pravu žene na abortus, ali se rijetko čuje o pravu začetog djeteta na život. Postavio je pitanje i što je s pravom oca. Govorio je o tome da legalnost abortusa istovremeno ne uključuje moralnost, a i o teškim posljedicama čina abortusa koji je za cijeli život. Zaključio je da se ženu koja je učinila abortus ne smije osuđivati, već ju treba uputiti na to da si oprosti ufajući se u Božje milosrđe. Za žene koje nisu vjernice naglasio je važnost pomoći društvene zajednice.  

dr. sc. Dan Đaković

dr. sc. Dan Đaković

Foto: Tanja Baran / HRT

Dr. Đaković je predstavio program cjelokupnoga simpozija te govorio o teškoćama samoće žene nakon što počini abortus. Pozvao je konfrontirane strane na dijalog o svim aspektima problematike abortusa. I na raspravu snagom argumenata.

Emisiju „Susret u dijalogu“ uredila je i vodila Tanja Baran.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Susret u dijalogu

Vođena emisija uživo o aktualnim i problemskim temama vezanim u život i djelovanje Katoličke crkve, vjerskih zajednica, aktualnim društvenim moralno-etičkim tema, temama vezanim za međureligijski dijalog i ekumenizam te aktualnim religijskim kretanjima u svijetu.

Poslušajte u Slušaonici