Hrvatski radio

Prvi program

"Susret u dijalogu" o odnosu Republike Hrvatske i Svete Stolice uz 30 godina međunarodnog priznanja RH

10.01.2022.

13:14

Autor: Tanja Baran

dr. Gordan Grlić Radman, Ljilja Vokić, prof., prof. dr. Željko Tanjić, urednica Tanja Baran

dr. Gordan Grlić Radman, Ljilja Vokić, prof., prof. dr. Željko Tanjić, urednica Tanja Baran

Foto: Tanja Baran / -

Trideset je godina od međunarodnog priznanja Republike Hrvatske. Ključnu potporu u tim procesima Hrvatskoj je dala Sveta Stolica. O tome se raspravljalo u emisiji Hrvatskoga radija "Susret u dijalogu" u ponedjeljak 10. siječnja 2022. od 09.05 do 09.55. U emisiji su gostovali ministar vanjskih i europskih poslova dr. Gordan Grlić Radman, nekadašnja ministrica prosvjete i športa Ljilja Vokić, prof., i rektor Hrvatskoga katoličkog sveučilišta prof. dr. Željko Tanjić. Urednica i voditeljica "Susreta u dijalogu" bila je Tanja Baran.


Gosti su se uvodno prisjetili predivnog ozračja koje je vladalo u danima međunarodnog priznanja Republike Hrvatske. Istaknuli su da je Sveta Stolica u tim procesima imala iznimno važnu ulogu, a da je ta zauzetost Svete Stolice proizašla iz višestoljetne povezanosti hrvatskog naroda s Vatikanom.


Ministar Grlić Radman predstavio je četiri ugovora između Hrvatske i Svete Stolice. Istaknuo je da su ugovori dobro napisani, da se poštuju, a da su na temelju njih ugovore s Republikom Hrvatskom potpisale i ostale vjerske zajednice.


Bivša ministrica Ljilja Vokić, inače inicijatorica osmišljavanja i potpisivanja ugovora vezano uz odgoj i obrazovanje kojim je, između ostaloga, definiran status vjeronauka u RH, ispripovijedala je da je učenicima od prvoga trenutak vjeronauk predložen kao izborni predmet, uz alternativu etike, što je, rekla je, dobro zaživjelo u praksi. Naglasila je da se ugovor sa Svetom Stolicom mogu mijenjati tek uz dvotrećinsku većinu u Hrvatskom saboru.


Rektor Tanjić detaljno je govorio o vezama Hrvatske i Svete Stolice u prošlosti i suvremenosti. Rekao je da odlaganje kanonizacije bl. Alojzija Stepinca nije narušilo odnose između Republike Hrvatske i Svete Stolice, već je doprinijelo intenzivnijem štovanju bl. Stepinca kao sveca cijele Katoličke Crkve.


Repriza emisije je na HTV-u 4 u nedjelju 16. siječnja 2022. od 14.10 sati. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Susret u dijalogu

Vođena emisija uživo o aktualnim i problemskim temama vezanim u život i djelovanje Katoličke crkve, vjerskih zajednica, aktualnim društvenim moralno-etičkim tema, temama vezanim za međureligijski dijalog i ekumenizam te aktualnim religijskim kretanjima u svijetu.

Poslušajte u Slušaonici