Hrvatski radio

Prvi program

„Hrvatski isusovci za obitelj“

21.02.2022.

12:09

Autor: Tanja Baran

doc. dr. sc. o. Antun Volenik, doc. dr. sc. Marija Džinić i dr. sc. Dan Đaković, urednica Tanja Baran

doc. dr. sc. o. Antun Volenik, doc. dr. sc. Marija Džinić i dr. sc. Dan Đaković, urednica Tanja Baran

Foto: Tanja Baran / HRT

„Hrvatski isusovci za obitelj“ naziv je projekta koji su članovi Družbe Isusove organizirali u povodu 50. obljetnice Obiteljske ljetne škole i u povodu višegodišnjega djelovanja Obiteljskog centra Fakulteta filozofije i religijskih znanosti koji vode oci isusovci. Tim povodom u emisiji „Susret u dijalogu“ 1. programa Hrvatskoga radija u ponedjeljak 21. veljače 2022. raspravljalo se o doprinosima isusovaca, ali i Crkve općenito, obiteljima, obiteljskom životu, njegovanju obiteljskih vrijednosti.

Gostovali su profesori Fakulteta filozofije i religijskih znanosti: predstojnik Obiteljskog centra psiholog i psihoterapeut doc. dr. sc. o. Antun Volenik, kanonska pravnica doc. dr. sc. Marija Džinić i filozof dr. sc. Dan Đaković. Urednica i voditeljica bila je Tanja Baran.

Gosti su uvodno predstavili zbornik kojim je obilježen projekt, sastavljen od dvadesetak članaka koje su ispisali uglavnom oci isusovci desetljećima posvećeni obiteljskoj problematici u Crkvi i društvu. Knjigu su uredili Luka Janeš, o. Antun Volenik, Dan Đaković i o. Ivan Šestak koji je bio voditelj projekta, uz recenzije o. Ivana Antunovića i Marije Džinić. Predstavljanje zbornika najavljeno je za 3. ožujka 2022. u 18.00 sati na Fakultetu na zagrebačkom Jordanovcu.


U emisiji se govorilo o nedostatnim pripravama za brak koje uglavnom u vidu petodnevne priprave uoči primanja sakramenta ženidbe organizira Crkva i o gotovo nikakvim predbračnim pripremama u organizaciji države. Da bi se stupilo u brak, od budućih se bračnih partnera traži minimum, a da bi se izašlo iz braka, traži se maksimum, zaključili su gosti. Desetljećima su u tom kontekstu izuzetno značajni isusovački doprinosi kroz Obiteljsku ljetnu školu, Obiteljsko savjetovalište, kao i Zajednicu bračnih susreta, rečeno je. 


Iako se u suvremenosti gubi vrijednost obitelji u tradicionalnom smislu, obitelj je i danas temeljna stanica društva i njeno je značenje neprocjenjivo, istaknuli su gosti, upućujući na biblijsku viziju ljubavi i braka, na teologiju bračne vjernosti te na važnost obitelji u službi cjelovitoga odgoja. Ništavost ženidbe, ako brak ipak ne uspije, nije lako dobiti, no sve se više ljudi odlučuje ući u taj proces, zaključeno je u emisiji „Susret u dijalogu“.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Susret u dijalogu

Vođena emisija uživo o aktualnim i problemskim temama vezanim u život i djelovanje Katoličke crkve, vjerskih zajednica, aktualnim društvenim moralno-etičkim tema, temama vezanim za međureligijski dijalog i ekumenizam te aktualnim religijskim kretanjima u svijetu.

Poslušajte u Slušaonici