Hrvatski radio

Prvi program

Doprinos vjernika laika oblikovanju kršćanske kulture

28.09.2022.

15:21

Autor: Tanja Baran

Tanja Baran, Robert Kurbaša, Branimir Stanić, Eva Kirchmayer Bilić

Tanja Baran, Robert Kurbaša, Branimir Stanić, Eva Kirchmayer Bilić

Foto: Tanja Baran / HRT

Doprinos vjernika laika oblikovanju kršćanske kulture – tema je o kojoj se u ponedjeljak 26. rujna 2022. raspravljalo u emisiji „Susret u dijalogu“ 1. programa Hrvatskoga radija.

Traženi su odgovori na pitanja: Kakav je tretman kršćanske kulture u hrvatskoj kulturi i hrvatskom društvu općenito? Što su sadržaji kršćanske kulture u suvremenosti? Tko se njima bavi? Kakve su potpore državnih i crkvenih mjerodavnih ustanova? Jesu li vjernici laici prepušteni sami sebi?


Eva Kirchmayer Bilić

Eva Kirchmayer Bilić

Foto: Tanja Baran / HRT

Gostovali su predsjednica Udruge Pasionska baština mr. art. Eva Kirchmayer Bilić, direktor Glasa Koncila Branimir Stanić, prof., i dramski umjetnik Robert Kurbaša. Iz Splita se javio ravnatelj Dana kršćanske kulture dr. sc. Miro Radalj, a emisiju je uredila i vodila Tanja Baran.

Glazbenica Kirchmayer Bilić govorila je o dugotrajnosti i vrijednosti manifestacije Pasionska baština, ali i o problematici financiranja i javnog prezentiranja sadržaja u hrvatskoj javnosti ističući da sve što je pod predznakom kršćanske kulture teško prolazi.


Branimir Stanić

Branimir Stanić

Foto: Tanja Baran / HRT

Branimir Stanić govorio je o tome kako nije problem u prihvaćanju beskrajnih bogatstava kršćanske kulture na kojoj je izgrađen cjelokupan hrvatski identitet jer da s kršćanskom prošlošću u Hrvatskoj nitko nema problem. Ali da problem postoji u neprihvaćanju kršćanskog svjetonazora u umjetnostima u suvremenosti. 

Robert Krubaša

Robert Krubaša

Foto: Tanja Baran / HRT

Robert Kurbaša kao glumac je posvjedočio o otporu nadležnih institucija vezano uz potpore izvedbenim umjetnostima koje u sadržaju imaju kršćanske i humanističke vrijednosti.

Miro Radalj je predstavio obilje sadržaja koji su u brojnim godinama prezentirani na Danima kršćanske kulture, ali i o entuzijazmu bez kojih oblikovanje i financiranje takve manifestacije ne bi bilo moguće, ali je i naznačio da entuzijazam ima kraj. Okupljeni su zaključili da je potrebna daleko snažnija potpora državnih i lokalnih mjerodavnih tijela vezano uz podupiranje sadržaja iz kršćanske kulture, ali da je to politička odluka. Naglasili su i potrebu snažnije potpore Hrvatske biskupske konferencije ili hrvatskih biskupija pojedinačno u djelovanju vjernika laika u kulturi kršćanskoga nadahnuća.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.