Hrvatski radio

Prvi program

Susret u dijalogu: Škola emocija

18.09.2023.

14:13

Autor: Tanja Baran

Tanja Baran, Mijo Nikić, Nino Karamatić, Karlo Šimek

Tanja Baran, Mijo Nikić, Nino Karamatić, Karlo Šimek

Foto: Blaženka Dragašević / HRT

Emisija „Susret u dijalogu“ 1. programa Hrvatskoga radija u ponedjeljak 18. rujna 2023. bila je posvećena suodnosu vjere i emocija. Raspravljalo se o emocionalnoj inteligenciji i afektivnoj zrelosti, o primjerenom i neprimjerenom izražavanju emocija, o snovima i utjecaju podsvijesti na emocionalno stanje osobe, o opasnostima manipuliranja emocijama.


Gostovali su voditelj Škole emocija u zagrebu teolog i psiholog isusovac dr. sc. Mijo Nikić s Fakulteta filozofije i religijskih znanosti u Zagrebu, teolog i psiholog Karlo Šimek, doktorand s Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu i župljanin župe Isusova Uskrsnuća Sesvetski Kraljevec Nino Karamatić, suprug i otac petero djece, zaposlen kao savjetnik Uprave Hrvatske kontrole zračne plovidbe i predavač upravljanja rizicima na Prometnom fakultetu u Zagrebu.

dr. sc. Mijo Nikić

dr. sc. Mijo Nikić

Foto: Blaženka Dragašević / HRT

Uvodno je urednica i voditeljica Tanja Baran istaknula da zagrebačku Školu emocija polazi 90 posto žena i 10 posto muškaraca pa je pitala okupljene jesu li emocije rezervirane samo za žene. Dr. Nikić je istaknuo da su žene otvorenije u izražavanju vjere i da bez problema zatraže pomoć, za razliku od muškaraca koji su zatvoreniji i nerado otkrivaju svoju intimu, što im ne ide u korist.

teolog i psiholog Karlo Šimek

teolog i psiholog Karlo Šimek

Foto: Blaženka Dragašević / HRT

 Vlč. Šimek je naglasio da je i u crkvama zato više žena od muškaraca. Govorio je o tome da njegovi studenti rado diskutiraju o svim aspektima pristupanja vjeri, a da je ljudima jako teško mijenjati navike u bilo kojoj sferi života. 

Nino Karamatić

Nino Karamatić

Foto: Blaženka Dragašević / HRT

ino Karamatić je posvjedočio da u smislu glasnog otkrivanja emocija rado uči od supruge i svojih dviju kćeri, a da su za vjeru, uz racionalni dio koji teži za činjeničnom, emocije ključne.


Dr. Nikić je pojašnjavao da inteligentni ljudi koji ne razvijaju emocionalnu inteligenciju najčešće neće biti uspješni. Naglasio je da se na razvoj emocionalne inteligencije može utjecati. Govorio je o tome da emocionalni um brže reagira od racionalnog uma pa je savjetovao da nije mudro reagirati odmah, već je mudrije pričekati, razmisliti, prespavati, odgoditi reakciju.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Susret u dijalogu

Vođena emisija uživo o aktualnim i problemskim temama vezanim u život i djelovanje Katoličke crkve, vjerskih zajednica, aktualnim društvenim moralno-etičkim tema, temama vezanim za međureligijski dijalog i ekumenizam te aktualnim religijskim kretanjima u svijetu.

Poslušajte u Slušaonici