Hrvatski radio

Prvi program

13:17 / 11.06.2022.

Autor: Miruna Kastratović

Želimo jedinstven zakon i stabilan sustav

Vožnja za kvalitetan i neovisan život

Vožnja za kvalitetan i neovisan život

Foto: Miruna Kastratović / Hrvatski radio

Inicijativa mladih s invaliditetom organizirala je mirni prosvjed "Vožnja za kvalitetan i neovisan život". Žele se izboriti za jedinstveni zakon koji bi regulirao sva njihova prava i obveze do kvalitetnog i neovisnog života. 


Vožnja je počela na Cvjetnom trgu i prošli su Zagrebom do Europskog trga. 

Organizatorica mirnog okupljanja Nevena Zubčić iz Inicijative mladih s invaliditetom kaže:


- Prije svega želimo da se sva naša prava i obaveze urede jednim jedinstvenim zakonom, a ne da imamo milijun zakona koji to reguliraju. 


Pod jednim zakonom misle na Zakon o zapošljavanju i profesionalnoj rehabilitaciji osoba s invaliditetom koji vide kao mogućnost da ga se poboljša i nadopuni kako bi uključio sve osobe s invaliditetom i kako bi se odnosio ne samo na rehabilitaciju nego i na habilitaciju.


- Zato što nas zakon time diskriminira kao osobe koje su rođene s invaliditetom, jer se konstantno govori o rehabilitaciji.


- Želimo se izboriti za jedna stabilan sustav kako bi mogli osigurati sve svoje ciljeve i želje.


- Mislim da bi barem jedno petsto "kolica" trebalo svaku subotu šetati po gradu zagrebu i ukazivati na problematiku. Ima ljudi koji su hjeli biti tu, ali nisu mogli doći, upravo zbog toga na što sad ukazujemo.


Invaliditet ih je ograničio, ali ne žele biti socijalni slučajevi niti tražiti ničije popuštanje, rekli su iz Inicijative mladih s invaliditetom. Žele jednaka očekivanja, stabilan sustav potpore prema individualnim potrebama svake osobe kako bi imali kvalitetan i neovisan život i kako bi bili aktivni i mogli dati doprinos zajednici u kojoj žive. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.