Hrvatski radio

Radio Osijek

Osijek obranio prošlogodišnji naslov Eco Cityja – Radić: „To smo i očekivali”

02.12.2022.

09:36

Autor: Tatjana Mautner

Nagrada Eco City i ove godine pripala Osijeku

Nagrada Eco City i ove godine pripala Osijeku

Foto: Grad Osijek / -

U Opatiji su, u sklopu konferencije „Dani regionalnog razvoja i EU fondova” večeras dodijeljene nagrade za najbolje gradove – Vukovar je slavio u kategoriji , a Osijek je, drugu godinu za redom, dobio nagradu Eco City.


U finalu su u toj jedinoj kategoriji u kojoj finaliste i pobjednike bira žiri, a gradovi se sami prijavljuju nominirajući svoje uspješne zelene projekte, uz Osijek bili Križevci, Koprivnica, Poreč i Zadar. Nagradu je osječkom gradonačelniku Ivanu Radiću uručio premijer Andrej Plenković.


„Osijek se može pohvaliti visokim postotkom odvajanja otpada, gradska uprava i tvrtke koriste električna osobna i teretna vozila, na području grada uređeno je 57,5 kilometara biciklističkih staza, a u ovom je trenutku čak 98 posto javne rasvjete energetski je učinkovito. Grad se posebno istaknuo projektom urbana mobilnost Grada Osijeka koji je već polučio izvanredne rezultate. Kao posljedica vožnje električnim romobilima, smanjena je emisija ugljičnog dioksida za približno 125 tona u godini dana. Korištenjem djeljivih bicikala ostvarila se ušteda od oko 12 tona CO2, a u tri godine provedbe projekta car shareing ostvareno je smanjenje od 30 tona emisije CO2 godišnje”, obrazloženje je koje je popratilo proglašenje pobjednika.


Gradonačelnik Radić ponovio je prošlogodišnje riječi kako ova nagrada pripada građanima Osijeka. „Oni su najzaslužniji za naše izvrsne rezultate. Osijek je prvi veliki grad koji je prešao 50 posto odvojenog prikupljanja otpada. Jedini smo veliki grad koji ima dovoljan broj reciklažnih dvorišta na broj stanovnika i koji neće plaćati penale zbog otpada. Imamo svoju kompostanu, pri završetku je i jedan od najvećih projekata sanacije odlagališta otpada u Republici Hrvatskoj, onog u Sarvašu. Samo je taj projekt vrijedan preko 73 milijuna kuna”, izjavio je osječki gradonačelnik. „Nabavili smo i 13 novih ekološki prihvatljivijih autobusa, a radi se i na modernizaciji tramvajske infrastrukture. Gradi se i najmoderniji pročistač otpadnih voda u Hrvatskoj. Imamo preko 50 kilometara biciklističkih staza, više parkova nego trgova. Bit ću neskroman i reći da smo ovu nagradu i očekivali”, dodao je Radić.


Istaknuo je da se u Osijeku, u suradnji s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja i s Fondom za zaštitu okoliša, sustavno ulaže u gospodarenje otpadom. „Građani Osijeka otpad odvajaju već na kućnom pragu i zbog toga imaju manje račune. U Osijeku i najmlađi sugrađani znaju da otpad nije smeće, jer se sustavna edukacija provodi od vrtićke dobi. Ova će nam titula biti dodatni poticaj postizanje još boljih rezultata u budućnosti”, poručio je osječki gradonačelnik.


I Vukovar je među najboljim gradovima u Hrvatskoj


U Opatiji je na ,,Danima regionalnog razvoja i EU fondova”, u sklopu kojih su dodijeljene nagrade najboljim gradovima slavio i Vukovar. Grad Vukovar proglašen je najboljim gradom RH u kategoriji „Obrazovanje, mladi, demografija i socijalna politika“, a u finalu su, uz Vukovar, bili Bjelovar, Čakovec, Pazin i Velika Gorica.

„Grad Vukovar je unutar top pet velikih gradova po iznosu isplaćenih stipendija i školarina od 60 kuna po stanovniku. U Vukovaru je visok pedagoški standard izražen kroz prosjek od sedam učenika po učitelju. Uz prosječne iznose isplaćene porodiljne naknade po djetetu od 2723 kuna Vukovar je među pet najuspješnijih sredina”, glasilo je obrazloženje.


Nagradu je gradonačelniku Ivanu Penavi uručio ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić.

Vukovar proglašen najboljim gradom u kategoriji obrazovanja, mladih, demografije i socijalne politike

Vukovar proglašen najboljim gradom u kategoriji obrazovanja, mladih, demografije i socijalne politike

Foto: Screenshot / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.