Hrvatski radio

Radio Osijek

Otvorena dionica autoceste A5 od Osijeka do Belog Manastira

02.12.2022.

12:12

Autor: Tatjana Mautner

Svečanost otvorenja autoceste

Svečanost otvorenja autoceste

Foto: Dario Vračević i Neven Knežević / Radio Osijek

Slavonika je stigla do Belog Manastira. Dionicu autoceste A5 od mosta Halasica do Belog Manastira dugu 24.5 km , vrijednu više od 500 milijuna kuna otvorio je premijer Andrej Plenković. Koridor Vc u našoj zemlji gotovo je u cijelosti završen, a sada će se moći prometovati i velebnim mostom preko Drave kod Petrijevaca, koji je bio najzahtjevnija građevina na cjelokupnoj dionici Slavonike. Inače, duži je od Pelješkog mosta.


Otvarajući dionicu, premijer Plenković kazao je da europski koridor 5C koji povezuje Budimpeštu s Pločama, upravo u Slavoniji dobiva svoju punu međunarodnu dimenziju.

Najavio je kako će radovi na preostalih pet kilometara do mađarske granice bit će završeni tijekom 2024. godine te da je današnjim otvorenjem poslana još jedna snažna poruku dovršetka infrastrukture i mreže hrvatskih autocesta.

Poručio je kako ova autocesta mora davati dinamiku gospodarskog razvoja, kroz sve prednosti koje koridor nosi za istok Slavonije te da se na ovaj način u cijelosti integrira Baranju u cestovnu strukturu i prometnu povezanost Hrvatske.

"To je velika politička poruka, jer je ovaj dio Hrvatske nekada bio privremeno okupiran, a danas ova autocesta ljudima koji ovdje žive omogućuje da stvore vibrantnu ekonomsku atmosferu te aktivnost koja će doprinijeti razvoju Slavonije. Ovo je također dio projekta Slavonija, Baranja i Srijem koji daje rezultate", ustvrdio je Plenković.


Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković rekao je kako se nakon Pelješkog mosta sada otvara i dionica 5C koridora. Očekuje da će se izgradnja preostalih nekoliko kilometara do mađarske granice, ugovoriti početkom iduće godine i da će biti završena u 2024.

"Sad se tek vidi koliko je dobra bila odluka vlade iz 2017. godine o odustajanju od monetizacije i prodaje autocesta. Odlukom da taj cijeli proces refinanciramo omogućili smo HAC-u da usprkos tadašnjoj zaduženosti može graditi nove dionice autocesta", rekao je Butković.

Najavio je kako danas otvorena dionica autoceste neće biti u sustavu naplate do Nove godine te pozvao građane da dođu i pogledaju most, koji se nalazi na ovoj dionici, koji je impresivan i nešto dulji od pelješkog.


Predsjednik Uprave Hrvatskih autocesta Boris Huzjan podsjetio je da je ukupna duljina koridora 5C kroz Hrvatsku  88,6 kilometara, a nakon puštanja u promet ove dionice u prometu će biti ukupno 83,6 kilometara te da još preostaje izgraditi pet kilometara do granice s Mađarskom.


Osječko-baranjski župan Ivan Anušić napomenuo je kako je "jedna prijašnja vlada" taj koridor svela samo na brzu cestu i stavila van planova izgradnje, ali da je mandatu sadašnje vlade projekt vraćen u puni profil autoceste.


Gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob ocijenio je kako je današnje otvaranje najveći događaj od mirne reintagracije Baranje, koji puno znači za građane, ali najviše za poduzetništvo i gospodarski razvoj.

Osječki gradonačelnik Ivan Radić istaknuo je kako nije moglo biti ljepšeg poklona za današnji dan grada Osijeka od produžetka 5C koridora, dodavši kako će realizacijom ovog projekta Osijek postati prometno čvorište, s dobrom povezanošću sa Zagrebom, Budimpeštom i Pločama. 

Galerija
Autocesta A5 od Osijeka do Belog Manastira, Foto: Dario Vračević i Neven Knrežević/Radio Osijek
Autocesta A5 od Osijeka do Belog Manastira, Foto: Dario Vračević i neven Knežević /Radio Osijek Autocesta A5 od Osijeka do Belog Manastira, Foto: Dario Vračević i Neven Knežević/Radio OsijekSvečanost otvorenja autoceste, Foto: Dario Vračević i Neven Knežević/Radio OsijekAutocesta A5 od Osijeka do Belog Manastira, Foto: Dario Vračević i Neven Knežević /Radio Osijek

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.