Hrvatski radio

Radio Osijek

Osječka oronula ljepotica dobila novo ruho

09.08.2022.

16:02

Autor: Tatjana Mautner

Obnovljena kuća Mohatschy.

Obnovljena kuća Mohatschy.

Foto: Davor Lončarić / Radio Osijek

Dok uz sve više nekadašnjih gradskih ljepotica poput Hotela Royal ili Pošte drvene skele štite prolaznike od mogućih ozljeda jer otpadaju dijelovi fasade, na Trgu Ante Starčevića jedna je skela skinuta – ona građevinska. Zabljesnula je najmanja kuća na glavnom osječkom trgu – kuća Mohatschy.

Godinama je ta zgrada propadala, posljednjih nekoliko godina njezinu je oronulost skrivao golemi reklamni plakat, koji su nedavno zamijenile građevinske skele. Prolaznici danas tu kuću mogu vidjeti u punom sjaju.

„Najmanja kuća na glavnom gornjogradskom trgu bila je tijekom 19. stoljeća najduže u vlasništvu obitelj Mohatschy. Osječanima će zauvijek ostati u sjećanju kao kuća s najljepšim drvenim historicističkim izlogom iza čijih se divno rezbarenih okvira i velikih dvostrukih stakala izloga desetljećima nalazio brijački salon. Ulazna vrata kuće naglašena su masivnim kamenim okvirom u koji su montirane čvrste drvene vratnice s kvakom. Drvene vratnice te kovana kvaka i brava nose su stilske odlike klasicizma”, kaže povjesničar umjetnosti Grgur Marko Ivanković i dodaje: „Baš sam jučer išao vidjeti vratnice koje su sjajno izvedene, ali mi fali onaj predivni izlog.” 

„Ovaj decentni dragulj osječke baštine godinama je bio posve zapušten, a zbog toga je na žalost, potpuno propao i drveni izlog koji je bio, možemo slobodno reći, jedan od posljednjih tragova slavne osječke prošlosti. Naime, krajem 19. stoljeća zavladala je moda povećanja izloga. Stari dućani s jednostavnim izlozima smještenim u ravnini zida unutar predviđenih otvora onemogućavali su izlaganje veće količine robe koju su trgovci nudili u svojim radnjama. Povećanje kupovne moći građana pomno su pratili vješti trgovci koji su svoje dućane opskrbljivali robom kakva se istodobno nudila u glavnom gradu Monarhije, Beču. Pri tome su se pojedini trgovci specijalizirali za određene vrste proizvoda i tako se etablirali u najvećem gradu Kraljevine Slavonije”, objašnjava Ivanković i otkriva još jedan zanimljivi podatak: kuća Mohatschy vidi se na najstarijoj poznatoj fotografiji grada Osijeka iz 1862. godine, koja se čuva u Zbirci fotografija Muzeja Slavonije.

Kuća Mohatschy u Skrižaljci podataka o broju zgrada, stanova, prostorija i stanarima grada Osijeka iz 1911. godine bila je jednokatnica s tri sobe jednom kuhinjom, jednim dućanom i dvije nusprostorije koji su bili organizirani unutar jednog dvosobnog i jednog jednosobnog stana, a vlasnik kuće bio je Stjepan Mohatschy, rođen 6. kolovoza 1880. u Osijeku.

Uzgred, lijepo bi bilo kada bi uskoro drvene skele koje prolaznike štite od mogućih ozljeda od otpalih fasada zamijenile građevinske, što bi bio znak da se radi na njihovoj obnovi. Hotel Royal ili Pošta, primjerice, ali i zgrada Hrvatskog narodnog kazališta, blago rečeno, ne izgleda najbolje.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.