Hrvatski radio

Radio Osijek

Popularnost „srezala” subvenciju

04.05.2022.

19:05

Autor: Tatjana Mautner

Osječki željeznički kolodvor

Osječki željeznički kolodvor

Foto: Davor Lončarić / Radio Osijek

Osječko-baranjska županija od 15. svibnja neće više sufinancirati troškove prijevoza vlakom redovitih studenata, jer su mjesečni troškovi te mjere enormno skočili na više od 200 tisuća mjesečno te su proračunska sredstva namijenjena za to u 2022. već utrošena. Na odluku je oštro reagirao lokalni SDP.

Osječko-baranjska je županija odluku objavila na svojim mrežnim stranicama, podsjećajući da su suradnju s HŽ Putničkim prijevozom na projektu sufinanciranja troškova javnog prijevoza vlakom redovitih studenata s prebivalištem na području Osječko-baranjske županije započeli 2019. godine. Tada su postojeći popust HŽ-a sufinancirali s dodatnih 25% i to samo za redovite studente koji imaju i prebivalište i studiraju na području županije, kasnije su uključili i studente iz Osječko-baranjske županije, neovisno o tome gdje studiraju, da bi početkom 2021. u cijelosti sufinancirali trošak prijevoza vlakom, pa su studenti putovali besplatno. 

I dok je za troškove prijevoza redovitih studenata vlakom u 2019. godini iz Proračuna Županije izdvojeno nešto manje od 50 tisuća kuna, na kraju 2021. godine taj je trošak iznosio čak 1,44 milijun kuna. „Kako bi osigurala dodatna sredstva za provedbu ovog projekta, Županija je morala umanjiti osigurana sredstva na drugim projektima, koji su potom realizirani u smanjenom intenzitetu”, stoji u priopćenju.

Besplatni prijevoz vlakom postao popularan među studentima – zbog toga se ukida!

U županijskom proračunu za 2022. godinu za tu je namjenu bilo osigurano 800 tisuća, pojačano je s još 200 tisuća kuna, ali vrlo brzo se pokazalo da to neće biti dovoljno.

„Praćenjem mjesečne potrošnje osiguranih sredstava, utvrđeno je kako uz rast broja studenata koji koriste ovu uslugu, puno više raste i broj putovanja po pojedinom studentu. Naime, studenti koji su putovali jednom do dva puta mjesečno iz mjesta studiranje u mjesto prebivališta počeli su, zbog mogućnosti besplatnog prijevoza, putovati svaki tjedan, što se značajno odrazilo i na utrošak osiguranih sredstava, posebice na dužim relacijama. Mjesečni su računi počeli prelaziti 200 tisuća kuna, što je značajno veći iznos sredstava u usporedbi s istim razdobljem prošle godine”, objašnjavaju iz Županije. S tom dinamikom potrošnje planiranih milijun kuna ni iz daleka nije dovoljno. Županija se stoga odlučila da „projekt sufinanciranja prijevoza vlakom redovitih studenata s prebivalištem na području Osječko-baranjske županije završava 15. svibnja 2022. godine. Mjesečne karte izdane za svibanj vrijedit će do kraja mjeseca. Buduća provedba ovog projekta ovisit će o raspoloživim proračunskim sredstvima Županije, a studenti i dalje mogu koristiti popust od 50 posto koji odobrava HŽ Putnički prijevoz”, zaključuje se u priopćenju iz Osječko-baranjske županije.

Reagirao SDP

Uzgred recimo, sufinanciranje željezničkog prijevoza redovitih studenata, kada je uvedeno, prilično glasno i pompozno se objavilo i često se spominjalo u nastupima županijskih dužnosnika, dok se današnja odluka o ukidanju subvencije svela na priopćenje. No, nije promaknula oporbenom SDP-u koji je reagirao kritikom da je „odlukom o ukidanju sufinanciranja željezničkog putničkog prijevoza za studente u Osječko-baranjskoj županiji pljusku dobila najslabija i najmanje kriva populacija. Sramotan potez koji otkriva pravo lice HDZ-ovih političara koji se kunu u milijarde koje navodno ulažu u Slavoniju i Baranju, koji noćima tobože ne spavaju zbog demografske katastrofe istoka Domovine i čija je lažna briga o hrvatskoj budućnosti i djeci navodno na prioritetnom mjestu, ovim potezom ogolila se do kosti. Je li ovo potez koji će potaknuti mlade da ostanu u svom rodnom gradu ili selu u Slavoniji i Baranji? Je li ovo demografska mjera koja će budućim roditeljima olakšati odluku o planiranju potomstva? (...) Ono što nas brine je pitanje koje upućujemo županu Ivanu Anušiću i njegovim komesarima: koliko za vas vrijedi obrazovanje i budućnost Slavonije i Baranje? Imaju li naša djeca odnosno njihove financijske mogućnosti za školovanje cijenu koju ste spremni odrezati birokratskim škarama? Koliko vrijede? Gdje povlačite granicu? 200.000 kuna? Milijun kuna?”

SDP-ovci traže trenutnu promjenu ove odluke, pronalaženje sredstava rebalansom županijskog proračuna, povezivanjem financijske potpore s vrha vertikale prema njenom dnu. „Molimo vas samo da se ne pozivate na degutantne isprike koje sežu od Domovinskog rata, preko pandemije do tekućih troškova županije jer se svake godine hvalite kako vam je proračun rekordan! Istok Hrvatske zaslužuje puno više i znatno bolje, a vi mu iz godine u godinu dajete sve manje i manje”, zaključuje se u priopćenju koje potpisuju Milan Blagojević, predsjednik Gradske organizacije SDP-a Osijek i Sanja Bježančević, predsjednica osječko-baranjske Županijske organizacije te stranke. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.