Hrvatski radio

Radio Pula

Čisto Jadransko more za buduće generacije

08.09.2022.

13:57

Autor: HRT

Čisto Jadransko more za buduće generacije

Čisto Jadransko more za buduće generacije

Foto: IRENA / ustupljena fotografija

Kampanju "Čisto Jadransko more za buduće generacije" IRENA – Istarska Regionalna Energetska Agencija provodi u sklopu Interreg projekta MARLESS, tijekom koje se akcije čišćenja podmorja provedene tijekom lipnja u suradnji s Centrom za istraživanje mora Ruđer Bošković (CIM) i istarskim ronilačkim klubovima ponavljaju na istim lokacijama i tijekom rujna ove godine.

Početak i kraj turističke sezone odabrani su kao vremenski periodi u kojima analizom prikupljenog morskog otpada se nastoji utvrditi uzročnike te na temelju prikupljenih podataka u suradnji s partnerima i suradnicima osmisliti adekvatne mjere koje za cilj imaju doprinijeti smanjenju onečišćenja podmorja. Upravo iz tog razloga odabrane su tri različite lokacije koje se međusobno razlikuju po namjeni, a sve kako bi se mogao utvrditi što širi raspon mogućih onečišćivača koje bi uvođenjem mjera potaknuli na promjenu ponašanja, odnosno promišljanje u skladu sa zaštitom okoliša.


U subotu 3. rujna ponovljena je prva akcija čišćenja podmorja rovinjske luke u kojoj je sudjelovalo nešto manje od četrdesetak ronioca pod vodstvom KPA Rovinj. Razvrstavanje i popisivanje prikupljenog otpada učinio je CIM, iz kojeg Mirta Smodlaka Tanković javlja kako je tom prilikom sakupljeno nešto više od 4000 predmeta, ukupne težine 503 kg. Gotovo 70% prikupljenog otpada na plastiku, 11% na staklo te 10% na metal. Najviše je bilo sitnih plastičnih predmeta. Prevladavale su plastične čaše te omoti namirnica i hrane. Od ostalih materijala, stakla i metala, prevladavale su limenke pića i staklene boce. Zanimljiv je i nalaz jednih dnevnih novina iz lipnja ove godine, koje su se u moru našle tek nekoliko dana nakon akcije provedene u lipnju. Uzevši u obzir da su ronioci u lipnju i rujnu proveli sat vremena pod morem te da je u lipnju gotovo dvostruko veći broj ronioca izvukao nešto više od tone otpada, može se nažalost zaključiti kako je izvučen otpad samo kap u moru te kako je potrebno aktivnije preventivno djelovati kako bismo zaštitili okoliš.


- Bez zaštite okoliša nema ni zaštite prirode. Trebalo bi zamoliti kupače, ribare, korisnike plaža da pokupe otpad za sobom. To što se ne vidi ispod površine mora ne znači da smeće ne utječe na morske ekosustave - ističe direktorica Nature Histrice Silvija Buttogini.


Zajedničkim snagama IRENA-e, CIM-a, ronilačkih klubova i Nature Histrice, a pod vodstvom Ronilačkog kluba Centar iz Medulina, sljedeća akkcija čišćenja podmorja Guvnine uvale zakazana je za nedjelju 11. rujna. Početak akcije planiran je u 13.00 sati na Ribarskom molu Štraminjoni. Procjenjuje se da će se akciji odazvati tridesetak ronioca, koji će uz pomoć šest plovila biti raspoređeni na lokaciju. Očekuje se dodatnih dvadesetak sudionika koji će pomoći pri izvlačenju, u sortiranju i popisivanju otpada. 


Nakon akcije u Guvninoj uvali, u nedjelju 18. rujna slijedi akcija u Brestovi. Podsjetimo, na ovoj lokaciji najveći su ulov činile gume. Iz DPA Rabac, koordinatora akcije na ovoj lokaciji, saznajemo da se za podjednak ulov pripremaju i ovog puta. Pričekajmo i te rezultate, nakon čega krećemo analizirati moguće preventivne mjere za smanjenje morskog otpada koje za cilj imaju doprinijeti čistom Jadranskom moru za buduće generacije.


Aktivnosti se provode u sklopu EU projekta MARLESS - MARine Litter cross-border awarenESS and innovation actions, koji se financira kroz Program prekogranične suradnje Italija-Hrvatske 2014-2020.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

3 h

SLUŠALICE

OŠ CENTAR