Hrvatski radio

Radio Pula

Blagdan Presvetoga Tijela i Krvi Kristove – Tijelovo u Istri

08.06.2023.

Zadnja izmjena 05:32

Autor: Tatjana Kaštelan / HRT Radio Pula

Tijelovo u Puli, jedna od procesija

Tijelovo u Puli, jedna od procesija

Foto: Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije / Tiskovni ured Porečke i Pulske biskupije

Blagdan je Presvetoga Tijela i Krvi Kristove – Tijelovo. U Hrvatskoj je i neradni dan. Diljem naše zemlje vjernici će se okupiti u tijelovskim procesijama na gradskim ulicama, kojima žele posvjedočiti snagu Kristove euharistijske prisutnosti i ljubavi.


Katolička crkva slavi ustanovljenje euharistije na Veliki četvrtak i koji se slavi u prvi četvrtak poslije nedjelje Presvetoga Trojstva, odnosno na deveti četvrtak nakon Uskrsa.


Obilježavanje Tijelova počinje u 13. stoljeću, kada se augustinskoj redovnici svetoj Julijani iz samostana kod belgijskoga grada Liegea, u jednom viđenju punoga mjeseca na mjesecu pokazala mrlja. Puni je mjesec redovnica protumačila kao Crkvu, a mrlju kao svetkovinu koja Crkvi nedostaje, kojom bi se častio Presveti oltarski sakramenat.


Svetkovina Tijelova povezana je i s procesijama. Prva Tijelovska procesija održana je u Kölnu sedamdesetih godina 13. stoljeća, a taj se običaj u 14. stoljeću proširio po mnogim katoličkim zemljama. U procesiji svećenik u monstranci (pokaznici) nosi posvećenu hostiju, dok puk pjeva, moli i nosi cvijeće.

Tijelovo; jedna od procesija u Puli

Tijelovo; jedna od procesija u Puli

Foto: Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije Pula / Tiskovni ured Porečke i Pulske biskupije

Svečano koncelebrirano misno slavlje u pulskoj katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije započet će u 18 sati, a nakon mise uslijedit će tradicionalna Tijelovska procesija gradskim ulicama: Riva, Ulica sv. Ivana, Ulica Dubrovačke bratovštine te Scalierova ulica. Procesija će završiti svečanim blagoslovom u crkvi sv. Antuna Padovanskog. Misu i procesiju predvodi porečki i pulski biskup ordinarij mons. Ivan Štironja.

Tijelovo u Puli, jedna od održanih procesija

Tijelovo u Puli, jedna od održanih procesija

Foto: Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije Pula / Tiskovni ured Porečke i Pulske biskupije

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.