Hrvatski radio

Radio Pula

Obilježavamo Svjetski dan radija

13.02.2023.

13:07

Autor: HRT

Radio Pula

Radio Pula

Foto: Radio Pula / Radio Pula

13. veljače obilježavamo Svjetski dan radija. Cilj je podizanje svijesti u javnosti i medijima o vrijednost radija, poboljšanju međunarodne suradnje te osiguranja pristupa informacijama. 

Radio je i dalje najdostupniji medij na svijetu te dopire do 94% stanovništva.


UNESCO je 13. veljače kao datum za obilježavanje Svjetskog dana radija izabrao u znak sjećanja na 1946., kada je osnovan radio Ujedinjenih naroda.


Prva svjetska radiopostaja KDKA u Pittsburghu započela je redovito emitirati još daleke 1920. godine, Radio Zagreb već 1926., a HRT Radio Osijek u eteru je od 1943. i ove godine obilježavamo osam desetljeća rada.


Upravo je Radio Osijek taj koji bi u svom podnaslovu mogao imati ovogodišnju temu Svjetskog dana radija – „Radio i mir”, jer iza sebe ima teške dane Domovinskog rata, ali prije svega aktivnu ulogu u uspostavi mira, smanjenju napetosti, poticanju obnove i povratka.


O ovogodišnjem Svjetskom danu radija „Radio i mir” UNESCO poručuje:


"Rat, kao riječ suprotnoga značenja od riječi mir, označava oružani sukob između zemalja ili grupa unutar zemlje, ali se može prevesti i u sukob medijskih izvještavanja. Narativ može povećati napetosti ili održati uvjete za mir u određenom kontekstu – na primjer, prevagnuti o grubom ili glatkom vođenju izbora, odbijanju ili integraciji povratnika, porastu ili smirivanju nacionalističkog žara, itd. U izvješćivanju i informiranju, javnosti, radijske postaje oblikuju javno mnijenje i oblikuju način ophođenja i komunikacije koji može utjecati na domaće i međunarodne situacije i procese donošenja odluka. Radio doista može potaknuti sukobe, ali u stvarnosti profesionalni radio ublaži sukobe i/ili napetosti, sprječava njihovu eskalaciju ili dovodi do pomirenja i razgovora o obnovi.

U kontekstu udaljenih ili neposrednih napetosti, relevantni programi i neovisno izvješćivanje vijesti pružaju temelj za održivu demokraciju i dobro upravljanje prikupljanjem dokaza o tome što se događa, informiranjem građana o tome nepristranim i temeljenim na činjenicama, objašnjavanjem što je u pitanju i posredovanjem dijalog između različitih skupina u društvu. “… budući da ratovi počinju u umovima ljudi, u umovima ljudi mora biti izgrađena obrana mira.” To je razlog zašto podršku neovisnom radiju treba promatrati kao sastavni dio mira i stabilnosti. Na Svjetski dan radija 2023. UNESCO ističe neovisni radio kao stup za prevenciju sukoba i izgradnju mira.

Iz povijesti usluga koje radio pruža društvu proizlazi da povećanje novinarskih standarda i kapaciteta treba smatrati ulaganjem u mir. Potpora se može pružiti na različite načine: kroz hitno financiranje ili strukturnu pomoć radiju kao sektoru, promicanje odgovarajućeg zakonodavstva i propisa, poticanje radijskog pluralizma i raznolikosti, očuvanje njihove neovisnosti, omogućavanje pristupačnih poreza ili ukupne financijske održivosti, i tako dalje. U suprotnom postoji rizik da se radio namjerno ili nenamjerno upusti u dinamiku sukoba zbog krhke uređivačke politike, lojalnosti određenom vodstvu ili vlasništvu, cenzure, nadzora, autocenzure, antiterorističkih zakona, organiziranog kriminala.

Povećanje potpore neovisnom radiju trebalo bi se dogoditi kao priznanje njihove važnosti za mir – i trebalo bi se dogoditi sada."

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

3 h

SLUŠALICE

OŠ CENTAR