Hrvatski radio

Radio Rijeka

Učili ste o njemu u školi, a jeste li ga vidjeli uživo?

23.10.2022.

15:28

Autor: Tatjana Sandalj

Momjanski Istarski razvod koji se čuva u Državnom arhivu u Rijeci

Momjanski Istarski razvod koji se čuva u Državnom arhivu u Rijeci

Foto: Tatjana Sandalj / Radio Rijeka

Državni arhiv u Rijeci je, u okviru projekta Bunker, obnovio trezor u kojem čuva najvrjednije dokumente. Dio njih su i obnovili, a možete ih i vidjeti u izložbenom prostoru Državnog arhiva do kraja studenoga. Među njima je i Istarski razvod, dokument o kojem ste u školi sigurno učili kada ste govorili o glagoljici. 

Opsežna priča zaštite prostora i građe u prostoru Državnog arhiva u Rijeci u Parku Nikole Hosta traje već desetak godina. 


Nekad prilično zapušten prostor bunkera u kojem se čuva najvrjednije, napokon je uređen i opremljen po pravilima struke. Građa je sada na primjerenim policama, mjeri se temperatura i vlaga, sve je zaštićeno od požara i provale.


U međuvremenu su zaposlenici arhiva pregledali tu građu koja je, vrlo često, ujedno i najstarija građa u arhivu. Odlučeno je što se treba i u kojoj mjeri restaurirati, što se može digitalizirati da bi bilo jednostavnije dostupno korisnicima za proučavanje, a što će morati pričekati. 


Jedan od dokumenata koji je sada obrađen tako da je njegovo propadanje zaustavljeno je Istarski razvod, pravni dokument o razgraničenju teritorija između susjednih komuna u Istri pisan na glagoljici u 14. stoljeću. Sačuvana su i do sada poznata samo dva kasnija prijepisa koji se čuvaju u Rijeci i Zagrebu. Ovaj riječki možete vidjeti na izložbi. 


Jeste li znali da u svijetu restauracije povijesnih dokumenata posljednjih godina vlada trend prema kojem se postupcima restauracije nastoji samo zaustaviti propadanje dokumenta? Već odavno restauratori ne pokušavaju vratiti dokument u originalno stanje zato što svaki zahvat može promijeniti nešto od vrijednih informacija što ih dokument nosi. 


Primjerice, pad korica jednog spisa doveo je do zanimljivog otkrića riječkog tima Odjela za konzervaciju, restauraciju i reprografiju Državnog arhiva u Rijeci. 


Zašto smo arhivi svi mi, u Akademskih kvarat ure tumači ravnatelje riječkog arhiva Markus Leideck, a kroz izložbu me provela voditeljica spomenutog odjela Iva Gobić Vitolović, poslušajte:

Akademskih kvarat ure: Projekt Bunker, 1. dio

Akademskih kvarat ure: Projekt Bunker, 2. dio

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.