Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Priča o Ivani" - prva slikovnica o životu Ivane Brlić-Mažuranić predstavlja se u Dječjoj kući

12.01.2023.

09:51

Autor: Neva Funčić

S izložbe radova o Ivani Brlić Mažuranić

S izložbe radova o Ivani Brlić Mažuranić

Foto: Kristijan Benić / Radio Rijeka

U Dječjoj kući sinoć je otvorena izložba likovnih uradaka studenata riječkog Učiteljskog fakulteta, prema literarnome predlošku na temu života Ivane Brlić - Mažuranić, na temelju kojeg je nastala slikovnica "Priča o Ivani",  a večeras, u četvrtak 12. siječnja, u 18 sati, također u Dječjoj kući uslijedit će promocija slikovnice uz razgovor o mjestu i ulozi slikovnice u odgoju i obrazovanju.  

Slikovnica pod nazivom „Priča o Ivaniˮ nastala je zahvaljujući entuzijazmu dviju nastavnica Učiteljskoga fakulteta u Rijeci, čiju su ideju s veseljem prihvatili njihovi studenti.


Motivacija za nastanak slikovnice bila je to što u tom trenu nije bilo slikovnice posvećene životu i djelu velike hrvatske književnice Ivane Brlić-Mažuranić. Najprije je u okviru izbornoga kolegija Pisano stvaralaštvo, čija je nositeljica doc. dr. sc. Maja Opašić, nastao tekst slikovnice. 


Nakon toga su prema literarnom predlošku studenti na izbornom kolegijima Likovno oblikovanje i Izvannastavne likovne aktivnosti nositeljice doc. dr. sc. Zlate Tomljenović, izradili ilustracije. Slikovnica je namijenjena svim dobima. 


Objavljivanje ove slikovnice jedna je od aktivnosti znanstvenog UNIRI-plus projekta Slikovnica u dječjem vrtiću i osnovnoj školi, uz čiju je potporu, kao i uz potporu Učiteljskog fakulteta u Rijeci, slikovnica tiskana.


Priča o slikovnicama, kao odgojno obrazovnom elementu, tu tek počinje. 


Naime, u četvrtak 12. siječnja 2023. u 18:00 sati u Dječjoj kući održat će se uz suradnju Gradske knjižnice Rijeka promocija e-Zbornika radova Mjesto i uloga slikovnice u odgoju i obrazovanju danas i sutra, urednice izv. prof. dr. sc. Maje Verdonik, i slikovnice Priča o Ivani studenata Učiteljskog fakulteta u Rijeci i urednica doc. dr. sc. Maje Opašić i doc. dr. sc. Zlate Tomljenović. 


U promociji e-Zbornika i slikovnice sudjelovat će, uz urednice, prof. dr. sc. Lidija Vujičić, s Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, i izv. prof. dr. sc. Sanja Vrcić-Mataija, s Odjela za nastavničke studije u Gospiću Sveučilišta u Zadru te studenti. 


E-Zbornik radova Mjesto i uloga slikovnice u odgoju i obrazovanju danas i sutra proizišao je iz izlaganja eminentnih znanstvenika i stručnjaka iz Hrvatske i inozemstva u okviru istoimenoga Okrugloga stola održanoga u virtualnome okruženju 26. listopada 2021. godine tijekom Dana Učiteljskoga fakulteta u Rijeci te u suradnji s Gradskom knjižnicom Rijeka tijekom Mjeseca hrvatske knjige 2021. 


Poslušajte što je za Radio Rijeku, o slikovnici rekla Maja Opašić: 

Maja Opašić: Priča o Ivani

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.