Hrvatski radio

Radio Rijeka

Hrvatska, Austrija i Bavarska u Omišlju dogovorili energetsku suradnju

24.11.2022.

07:52

Autor: Radio Rijeka

LNG terminal u Omišlju

LNG terminal u Omišlju

Foto: Josip Krmpotić / Radio Rijeka

Hrvatska širi kapacitet LNG terminala na Krku s 2,9 na 6,1 milijardi kubičnih metara plina te dugoročno može postati istinsko europsko čvorište, osobito kada je riječ o prihvatu ukapljenog prirodnog plina, rekao je Plenković prilikom posjeta LNG terminalu!   

U sklopu posjeta saveznog kancelara Republike Austrije Karla Nehammera Hrvatskoj, Predsjednik Vlade Andrej Plenković s kancelarom Nehammerom i predsjednikom Vlade Savezne države Bavarske Markusom Söderom  posjetio je LNG terminal u Omišlju na Krku.  


Premijer Bavarske vlade Markus Söder, austrijski kancelar Karl Nehammer i hrvatski premijer Andrej Plenković na Krku su potpisali i zajedničku izjavu temeljem koje Austrija, Bavarska i Hrvatska  kreću u izgradnju energetske suradnje za budućnost koja neće ovisiti o Rusiji. 


Put ka toj suradnji vodi preko širenja kapaciteta LNG terminala što bi omogućilo opskrbu plinom najbližih susjeda - BiH , Slovenije ali i Mađarske - zato treba izgraditi kilometre plinovoda ili unutar Hrvatske od Zlobina do Bosiljeva ili prema Sloveniji od Zlobina do Rupe.


Poslušajte više u prilogu Josipa Krmpotića: 

Plenković u posjeti LNG terminalu

Nakon obilaska LNG terminala Predsjednik Vlade Andrej Plenković boravak u Primorsko-goranskoj županiji nastavlja posjetom otoku Rabu i sastankom s gradonačelnikom Grada Raba Nikolom Grgurićem i predstavnicima Grada. 


Potom će sudjelovati na svečanosti otvorenja nove sportske dvorane u Loparu. Uz predsjednika Vlade bit će potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i direktor Hrvatske turističke zajednice Kristijan Staničić.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.