Maslačak
Foto: _ / Radio Rijeka
Dok ga većina vidi kao običan korov na livadama i travnjacima, maslačak je zapravo prirodni eliksir zdravlja. U emisiji Travarica, koju emitiramo svakog utorka u 9:15, fitoterapeutkinja Martina Bogdanić otkrila je kako ova pristupačna biljka može pomoći jetri, probavi, imunitetu – pa čak i koži. I to – cijele godine!
Maslačak nije samo simbol proljeća ili djetinjstva – to je biljka koja pruža nevjerojatne zdravstvene koristi u svakom svom dijelu: od cvijeta i lista, pa sve do stabljike i korijena.
“Maslačak je ljekovit na sve načine. Kad ga pušemo – to je za dušu. Cvijet je dobar za respiratorni sustav, pupoljak za jetru, stabljika za snižavanje šećera, a listovi za imunitet i probavu”
Martina Bogdanić
Danas često izbjegavamo gorke okuse, ali upravo ta gorčina čini maslačak blagotvornim. Listovi su puni klorofila, željeza, vitamina K, B, C i E, te snažno djeluju protuupalno i diuretski. Idealni su za žene u perimenopauzi, osobe s anemijom, lošom probavom ili slabim imunitetom, govori nam Martina.
Korijen maslačka u farmaceutskoj fitoterapiji često se koristi za izradu tinktura koje navodno pomažu u borbi protiv karcinoma, no Bogdanić je oprezna: "Ne bih išla toliko daleko. Ali da snažno drenira jetru i jača imunitet – apsolutno da."
Ipak, ona ističe važnost poštovanja biljke – kada god je moguće, radije koristiti list nego čupati korijen, kako bi biljka mogla nastaviti rasti.
Jedan od najzanimljivijih trenutaka emisije bila je priča o "inteligenciji" maslačka:
“Na tratinama koje se redovito kose, maslačak izraste nisko, tek 2 cm, kako ga kosilica ne bi uhvatila. Ali samo nekoliko centimetara dalje, on raste visoko – i do 30 cm. On zna gdje je siguran.”
Martina Bogdanić
Maslačak možete pripremati na bezbroj načina – sirov u salatama, kao čaj, sirup, u kombinaciji s jajima, krumpirom, rižom ili grahoricama poput leće i graha.
Poslušajte:
Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.