Hrvatski radio

Radio Sljeme

Od 28. svibnja dio Stare Vlaške samo za pješake!

19.04.2022.

11:53

Autor: Radio Sljeme

Stara Vlaška postaje pješačka zona

Stara Vlaška postaje pješačka zona

Foto: Radio Sljeme/HRT / Hrvatski radio

Dio stare Vlaške, između Draškovićeve i Palmotićeve, odnosno Branjugove, postaje pješačka zona. Struka je zabrinuta da će to stvoriti čepove na drugim prometnicama u centru, dok iz Grada poručuju da je ovo samo početak proširenja pješačkih zona u središtu.  

Projekt adaptacije tog dijela Stare Vlaške u zonu namijenjenu samo za pješake kreće 28. svibnja i zamišljen je u fazama:


"U prvoj fazi zatvorit će se kolni promet te kreće instalacija žardinjera sa stablima, koje će ujedno biti i klupe. Terase kafića ostaju, a donijet ćemo i neke štandove za obrtnike. Otvorenje prostora za pješake obilježit ćemo s koncertom te djecom iz triju obližnjih škola koja će crtati po pločniku, a u tome će im pomagati i ulični umjetnici.", rekao je zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet.


Istaknuo je kako će se 10-ak parkirališnih mjesta na tom potezu ukinuti. S druge pak strane, docent Marko Ševrović sa Zavoda za prometno planiranje ističe dva problema ovakve intervencije u promet:

 

"Što će se dogoditi s vozilima koja tu ulicu koriste za komunikaciju prema istoku? Ako idete od sjevera i želite ići prema istoku, morat ćete se spustiti do Đorđićeve. Sad je pitanje kako će se ovo tu odraziti na promet tamo. Promet je vrlo sličan tekućini - ako ga negdje zatvorite, on će otići negdje drugdje. Također, tu je i pitanje pješačkog prijelaza na Palmotićevoj. Postojat će dvije odvojene pješačke zone s vrlo prometnom Palmotićevom između njih."


Kao rješenje prelaska Palmotićeve nudi se semafor.


Ovo je tek početak radova na proširenju pješačkih zona u centru grada, zaključio je Korlaet:


"Plan je isto tako za Masarykovu ulicu, odnosno cijelu tu promenadu do HNK-a pretvoriti u pješačku zonu."


Detaljnije poslušajte u našoj emisiji Gradska posla urednika Ivana Fedora. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.