Hrvatski radio

Radio Sljeme

Obnova Gimnazije "Tituš Brezovački" i dalje stoji - povratak učenika očekuje se iduće godine

06.05.2022.

12:49

Autor: HRT Radio Sljeme

Obnova Gimnazije Tituš Brezovački

Obnova Gimnazije Tituš Brezovački

Foto: HRT Radio Sljeme / HRT Radio Sljeme

Gimnazija "Tituš Brezovački" nakon potresa još uvijek čeka povratak učenika u svoje klupe. Konzervatori su u jednom trenutku zaustavili radove, obnova stoji, a njena cijena sada je porasla za 17 milijuna kuna. Kada će se učenici vratiti u školu, pokušali smo saznati u emisiji "Moj firtl". 

"Najgore je što je sve počelo, što je sve išlo brzo, što je sve bilo odlično pokrenuto i onda je odjednom stalo. I to sada godinu dana stoji.", ističe predsjednica Vijeća roditelja Blanka Čičak.


Kako sada stvari stoje, Prva gimnazija u Utrini bit će dom učenicima Tituša i iduće školske godine. Naime, gimnazija Tituša Brezovačkog pripada zaštićenom spomeniku nulte kategorije, tako da su konzervatori u jednom trenutku zaustavili radove, koji i dalje stoje. Zašto su radovi stali, pojasnila je pročelnica Zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode, Lana Križaj:


"Krenulo se s radovima bez pripremljene dokumentacije odobrene od strane konzervatorskog odjela, tu je bio glavni problem. Radilo se o unošenju jedne armirano-betonske konstrukcije u atrij škole koja bitno narušava ta svojstva kulturnog dobra."


Cijena radova sada je porasla s 40 na 57 milijuna kuna te je zbog toga potrebno provesti novi javni natječaj. Štefica Mihalic iz Gradskog ureda za obrazovanje:


"Vjerujem da ćemo novi natječaj pokrenuti idući tjedan, a natječaj onda traje tri mjeseca. Nadam se da bismo onda krajem osmog mjeseca imali ugovor te krenuli s nastavkom radova."


Prema najavama Grada, potpuni završetak radova i povratak učenika u klupe očekuje za 8 do 9 mjeseci.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Moj firtl

"Moj firtl" svakog petka otkriva nove probleme Zagrepčana koji se s povjerenjem javljaju autoru emisije Ivanu Hlupiću. Iza nas su već desetci riješenih gradskih problema, kilometri uređenih nogostupa i ulica, zasađeni drvoredi, preuređeni parkovi...javite nam se i vi jer - nama je stalo!

Poslušajte u Slušaonici