Hrvatski radio

Radio Sljeme

Prijatelji životinja protiv urbanog pčelarstva

26.02.2023.

17:57

Autor: Ivan Hlupić/Radio Sljeme

Pčele

Pčele

Foto: Tomislav Miletić / PIXSELL

Nakon što je Gradska skupština odbila prijedlog gradskog zastupnika Renata Peteka da se Zagreb priključi europskim metropolama koje bi dozvolile urbano pčelarstvo, takvu odluku pozdravila je udruga Prijatelji životinja.

- Solitarne pčele su te za koje se mi borimo. Pčelama 'medaricama' nije dobro u gradu, nemaju dovoljno hrane i taj prijedlog je jedno štetno pomodarstvo gdje interesne skupine žele prodavati med, jer kada netko govori o takvim pčelama onda govori o medu dok mi govorimo o općem dobru, o pčelama koje ne proizvode med i koje su iznimno važne za bioraznolikost jer ih nitko ne iskorištava. One su i puno sigurnije, nemaju žalac koji ostaje u tijelu čovjeka nakon uboda i zato ne izazivaju alergijsku reakciju te nisu opasne za građane, pojasnio je u našem programu predsjednik udruge Prijatelji životinja Luka Oman.


Udruga pčelara Pčelinjak pak tvrdi da Prijatelji životinja iznose neistine. Solitarne pčele, poručuju pčelari, nestaju zbog modernih načina gradnje i ne bi ih ugrozile košnice u urbanim zonama grada. Broj pčela u gradu bi se povećao, a zabrinjava podatak da se u zadnje dvije godine broj otkrivenih rojeva pčela u gradu prepolovio. Pčelari tvrde i da podjednako brinu o medonosnim i solitarnim pčelama. Gradski zastupnik Renato Petek koji je s pčelarima predložio mjere urbanog pčelarstva na Fejsbuku je podsjetio da je sadašnji gradonačelnik prije nekoliko godina u Gradskoj skupštini glasao za taj prijedlog, ali tada je bio u oporbi a ni ondašnja vlast nije imala sluha za urbano pčelarstvo.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.